Dokumentaren ble ikke som forventet

Dokumentarfilmen om spydkasteren Andreas Thorkildsen, «Verdens sterkeste lillebror» skulle bli en film om comeback, men ble en film om relasjonen mellom to brødre.

Andreas Thorkildsen

Dokumentaren om Andreas Thorkildsen "Verdens sterkeste lillebror" viser mer enn spydkasterens mislykkede comeback.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Christian Thorkildsen

Christian Thorkildsen har siden 2012 jobbet med dokumentar om sin lillebror Andreas.

Foto: Privat

Snart et år har gått siden spydkasteren Andreas Thorkildsen la spydet på hylla og ga opp forsøket på å nå OL i Rio. Nå er filmen om comebackforsøket klar.

Storebror Christian Thorkildsen har laget filmen «Verdens sterkeste lillebror» om Andreas.

Å lage dokumentarfilm om sin bror er ikke helt naturlig, sier Christian.

– Men jeg så det var en ufortalt historie rundt min bror. Med min bakgrunn som sportsjournalist så tror jeg at jeg kunne fortelle den bedre enn noen andre, og også på grunn av nærheten som bror.

– Det begynte som et prøveprosjekt – så fikk vi se hva det ble. Vi så at det absolutt ikke ble det jeg trodde det skulle bli, sier filmskaperen.

OL-fiaskoen ga filmideen

GREECE OLYMPICS ATHLETICS

Andreas Thorkildsen med gullmedaljen i Athen 2004.

Foto: BEN CURTIS / Ap

Christian Thorkildsen har fulgt lillebroren fra sidelinjen som sportsjournalist siden ungdommen. Han har opplevd brorens mangeårige suksess etter OL-gullet i Athen i 2004. Men det var nederlaget Andreas opplevde under OL i 2012 som ga Christian filmideen.

– Andreas fikk et skuffende resultat i London. Han møtte for første gang skikkelig motgang i karrieren etter å ha vært best i åtte år. Jeg tenkte det skulle bli spennende å se hvordan han taklet å komme tilbake, og se hvordan det gikk fram mot OL i Rio i 2016.

– Han var vant til at ting klaffet veldig. Hvordan taklet han at ting ikke gikk som de skulle, sier Christian Thorkildsen.

– Ble en film om relasjonen mellom brødre

Det skulle opprinnelig være en film om spydkasterens store comeback. Slik ble det ikke, og det var ikke bare fordi Andreas ga opp karrieren.

– Jeg så jo at dette egentlig ble mer en film om relasjoner – en brødrerelasjon. Med fare for at dette kunne blitt en sær spydfilm, så ble det en film som jeg tror ganske mange vil synes er relevant.

– Det ble en annerledes reise for begge. Både fordi Andreas ga opp og så at kroppen ikke holdt til å være verdens beste spydkaster lenger. For meg ble det innblikk i en relasjon jeg kanskje ikke hadde tatt helt tak i, sier Christian Thorkildsen

– Hva mener du med du at du ikke hadde tatt tak i relasjonen?

– Alle lar ting skure og gå litt. Når du kommer med et kamera så stiller du kanskje spørsmål du normalt ikke ville stille, og får svar som overrasker. Det skjedde en del ting som overrasket oss begge.

– Har dere blitt bedre venner og fått et tettere relasjon etter dette?

– Ja absolutt, men det har vært tøffe runder underveis.