«Spøkelsesskip» blir liggende – naboer fortviler

Lasteskipet Harrier blir liggende i Farsund i minst tre måneder til. Det har Havnestyret avgjort i dag. Hyttenaboer og fastboende er skeptiske til det 263 meter lange havarerte skipet.

Harrier i Farsund

Lasteskipet Harrier kom til Farsund i juli.

Foto: Leif Arne Moi Nilsen

Lasteskipet fikk motortrøbbel og havarerte utenfor Jæren i februar. I midten av juli ble Harrier slept til opplag i Farsund.

Der skulle skipet etter planen ligge i opplag i Spindsfjorden i seks til åtte uker. Nå har det gått tre måneder, og tirsdag vedtok Havnestyret i Farsund at det blir tre nye måneder i opplag.

Det bekrefter leder i Havnestyret Arnt Abrahamsen til NRK.

Dermed blir skipet, som ifølge Klima- og miljødepartementet klassifiseres som avfall, liggende på Sørlandet i minst et halvt år.

Harrier

Lasteskipet Harrier er 263 meter langt, og skaper hodebry i Farsund.

Foto: Stein Roald Levang

– Vi er opprørte

Det får både hyttefolk og fastboende til å reagere.

– Vi synes det er uheldig, sier Sidsel Kålås. Hun er hyttenabo på familiehytta som har vært i familiens eie siden 1960-tallet.

I likhet med flere andre både fastboende og hyttefolk reagerer hun kraftig på gigantskipet som ligger i Spindsfjorden.

– Vi vil ha bort skipet så fort som mulig, sier Kålås om skipet som ifølge naboer fortsatt har den indiske besetningen om bord.

Frykter for miljøet

Skipet lå tidligere i år til kai på Tysvær i Rogaland, før det i midten av juli havnet i Farsund. Nå blir skipet på drøyt 260 meter, som betegnes som en "rustholk" av naboer, liggende i tre nye måneder.

Farsund kommune øker også leien for opplaget til 100 000 kroner måneden for de neste tre månedene.

Skipet er rustent, har hatt olje i lasten, og er satt i arrest av norske myndigheter.

– Vi frykter for miljøkonsekvensene, sier hyttenabo Kålås, som også forteller om store støyproblemer fra dieselaggregatet som surrer og går hele døgnet.