NRK Meny
Normal

Øl og sprit har blitt byens fremste varemerker

Selv om religion og avholdssak har stått sterkt i Grimstad, er det nå alkohol som er blitt byens fremste varemerke.

Selv om religion og avholdssak har stått sterkt i Grimstad, er det nå alkohol som er blitt byens fremste varemerke.

Det fins nok fremdeles en oppfatning om at bibelbeltet på Sørlandet ikke er forenelig med øl og spritproduksjon. Men i Grimstad har alkoholproduksjonen fått et sterkt fotfeste i byen.

Hos spritprodusenten Ole Puntervold i Grimstad er arbeiderne allerede i full gang med neste års akevitt. Dråpene fra landets største private brenneri, med 180 000 flasker i året, har sammen med ølproduksjonen nå blitt byens nye varemerke.

– En god ting

Puntervold
Foto: Geir Egeland / NRK

– Det betyr veldig mye for byen og er en fin markedsføring. Jeg tror mange i bibelbeltet, også dem som hører til i religiøse kretser, synes dette er en god ting, sier Per Atle Berg, grimstadbeboer og Høyre-politiker.

Hos Nøgne Ø i Grimstad viser en lokal bryggerisjef NRK premiehylla ved det som har blitt landets største mikrobryggeri. Den gamle kraftstasjonen som huser det drøyt ti år gamle bryggeriet, er nå i ferd med å sprenges av fulle øl tanker.
Vi snakker om 1,1 millioner liter i året, som selges i 30 land.

– Et eventyr

Virksomheten som startet i en garasje, har økt produksjonen med femti prosent hvert eneste år siden 2008. Bedriften har vært med på å skaperen bølge av øl-interesse og hjemmebrygging på hele Sørlandet.

Nøgne Ø

Daglig leder Tore G. Nybø hos Nøgne Ø

Foto: Geir Egeland / NRK

– Helt fra vi flyttet ut av en garasjen og inn i en større lokale, så har det vært et eventyr, sier daglig leder Tore G. Nybø hos Nøgne Ø.

Næringssjefen i byen viser NRK landets største vinkjeller Fuhr som er litt sliten etter fruktvinproduksjonen som varte i over hundre år. En tradisjon som nå videreføres i et område der nøysomhet og avholdssak har stått sterkt.

– Det som bedriftene representere er en form for entusiasme og kreativitet. De er veldig innovative begge to. Og det er en del av den gamle kulturen som også Fuhr stod for i mange år før disse nye bedriftene kom opp, sier næringssjef Arvid Johannessen.

– Et stort minus

Ikke alle er like glade for at hyllemeter i byens eget polutsalg nå bugner med lokalt øl og sprit.

Puntervold

Grimstads egen ungdom tjener nå gode penger på lokal spritproduksjon.

Foto: Geir Egeland / NRK

– Alkoholindustrien i Grimstad er svært oppfinnsom, så hadde ikke disse varene representert noen fare ved bruk, så hadde det vært en genistrek. Men dessverre så er det et stort minus ved det sett ifra vårt ståsted, sier Anders A. Engelskjønn som er leder av Det Norske Totalavholdsselskap i Aust-Agder.

– Ungdommen i arbeid

Grimstads egen ungdom tjener nå gode penger på lokal spritproduksjon. Slik har det ikke alltid vært, forteller spritprodusenten Ole Puntervold.

– Da jeg var 14 år jobbet jeg om sommeren hos min far med å pakke vingjær. Da vi kom tilbake om høsten skulle vi fortelle de andre i klassen hva vi hadde gjort om sommeren. Da sa en av jentene i klassen at «det hadde jeg aldri fått lov til», humrer Puntervold.

Puntervold

Hos Puntervold i Grimstad produseres det 180 000 flasker i året.

Foto: Geir Egeland / NRK