NRK Meny
Normal

«Pistolmann» skapte frykt – var UP-ansatt

En bevæpnet og delvis uniformert politimann skapte frykt under et sportsarrangement i Kristiansand forrige helg. UP-sjefen kaller hendelsen svært uheldig.

Runar Karlsen

UP-sjef Runar Karlsen sier det er svært viktig at polititjenestemenn har riktig uniform og at de kan legitimere seg dersom det er påkrevd. Det var ikke tilfelle for UP-betjenten forrige helg. (Arkivfoto).

– Dette er en hendelse jeg åpenbart betrakter som svært uheldig. Dersom man skaper frykt, tvil og engstelse blant folk, er det leit. Slik skal det ikke være, sier UP-sjef Runar Karlsen til NRK.

Det var lørdag ettermiddag hendelsen skjedde i Sørlandshallen i Kristiansand. Under Agdermesterskapet la foreldre merke til en mann blant publikum som bar pistol i et lårhylster, skriver Fædrelandsvennen.

Privat ærend

Mannen hadde deler av uniformen på seg, men det var tvil om han virkelig jobbet i politiet.

UP-sjef Runar Karlsen sier til NRK at den mystiske «pistolmannen» er ansatt i Utrykningspolitiet. Han var i tjeneste på det aktuelle tidspunktet, men var innom Sørlandshallen i et privat ærend.

Polititjenestemannen ble kalt inn på teppet etter hendelsen.

Dette er en hendelse jeg åpenbart betrakter som svært uheldig

Sjef for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen

– Distriktslederen har tatt en prat med vedkommende. Han ble fortalt at det ikke er slik man skal opptre. Man skal ha komplett og riktig uniform og man må i tillegg kunne legitimere seg som politi, forteller Karlsen.

Politi med våpen på hofta

Tillatelsen om midlertidig bevæpning av politiet er knyttet til den skjerpede trusselvurderingen der politifolk og militært personell trekkes fram som spesielt utsatt og mulige terrormål. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Adnan Naeem / Politiet

Det er fortsatt noe uklart hva tjenestemannen gjorde i Sørlandshallen.

– Slik skal man ikke være uniformert

Ifølge Karlsen var mannen iført uniformsbukse og en sivil, mørk ytterjakke, men dette er ikke i tråd med reglementet for uniformering.

– Slik skal man ikke være uniformert, presisere UP-sjefen.

Tjenestemannen bar også våpen samtidig som han ikke kunne legitimere seg. Hvorfor er dette alvorlig?

– Politiet i Norge er for tiden bevæpnet i arbeidstiden, men man skal være riktig uniformert slik at publikum ikke er i tvil om at det er en polititjenestemann, sier Karlsen.

Saken avsluttet

Hendelsen får ingen følger for politimannen, men Karlsen sier han nå har sendt ut en påminnelse om reglement rundt uniformering og legitimering til alle distriktskontorene.

– Vi har brukt denne hendelsen til å lære. Vi presiserer at man må være nøye med at våre tjenestemenn opptrer i korrekt uniform og at de også er i stand til å legitimere seg, sier Karlsen.