«Lurelegen» erkjente straffskyld

Kvinnen i 30-årene erkjente straffskyld for bedrageri da hun møtte i tingretten, men hevder barmhjertighet var motivet.

Falsk lege

Den såkalte «lurelegen» utga seg for å være nevrokirurg ved Sørlandet sykehus. Kvinnen er tiltalt for bedrageri og grove trusler mot en ekskjæreste.

Foto: privat

Kvinnen erkjente straffskyld på samtlige av tiltalens punkter da rettssaken startet onsdag. Hun er tiltalt for blant annet grovt bedrageri, trusler, vold, ulovlig våpenbesittelse, hensynsløs og skremmende atferd, brudd på helsepersonelloven og råkjøring.

Lurelegen

Iført legeuniform utga kvinnen seg for å være hjernekirurg.

Foto: Privat

– En skylderkjennelse skal alltid ha betydning i formildende retning når det kommer til straffeutmålingen, men det er også av betydning på hvilket tidspunkt tiltalte erkjenner og om det bidrar til å opplyse saken, sier politiadvokat Håvard Ryengen til NRK.

Håvard Ryengen

Politiadvokat Håvard Ryengen.

Foto: KNUT KNUDSEN EIGELAND

34-åringen må svare for hele 22 tiltalepunkter under rettssaken som varer i tre dager i Aust-Agder tingrett. Ryengen sier det har vært en omfattende sak å etterforske.

– Det er flere forhold. Man har snudd sten for sten og tatt alt fra en kant.

Fjernet spiral

34-åringen utga seg for å være lege eller nevrokirurg ved Sørlandet sykehus ved flere anledninger, derav tilnavnet «Lurelegen». Eksempelvis skal hun ha fjernet en spiral fra en pasients underliv og lurt et stort pengebeløp av en kvinne med MS mot løfter om stamcellebehandling.

Gjennom omfattende korrespondanse på Facebook skal kvinnen ha utgitt seg for å være nevrokirurg med spesialitet på MS. Kvinnen skal videre har fortalt at hun hadde organisert en reise til USA for å tilby behandling ved et universitetssykehus.

Lurelegen fikk også pasienten til å overføre 133.000 kroner som skulle gå til den fiktive reisen.

I virkeligheten er kvinnen arbeidsledig.

På spørsmål om hvorfor hun valgte å bedra flere mennesker, svarte kvinnen under rettssaken at hun ikke vet eller husker hvorfor hun handlet som hun gjorde. Men hun sa at hun har vurdert å be om legehjelp.

Bød på millionvilla

Kvinnen har også erkjent at hun la inn et bud på 20 millioner kroner for en villa i Vestfold, uten at hun på noen måte var i stand til å gjøre opp for dette budet.

I perioden november 2015 til oktober 2016 utga kvinnen seg flere ganger for å være en annen for å lure til seg penger fra personer fra hele landet.

Ifølge tiltalen fikk hun blant annet en mann til å overføre 147.000 kroner til henne. Kvinnen skal ha sagt til mannen at hun ble presset for penger av et kriminelt nettverk i Oslo, og at far til hennes barn krevde penger for at hun skulle få treffe dem.

Den bedrageritiltalte kvinnen i Arendal mener hun har god evne til medfølelse.

– Har du evne til empati? spurte dommerne.

– Ja, veldig, svarte kvinnen i retten, men hun har ikke noen god forklaring på hvorfor hun gjorde bedrageriene hun er tiltalt for.

Kvinnen har sittet varetektsfengslet siden oktober i fjor på grunn av høy fare for gjentakelse. Tobarnsmoren er domfelt to ganger tidligere for lignende forhold. Det er satt av tre dager til saken.