Norsk Afghanistan-veteran: – Kunne bare pakket sammen uten Faizullah

En norsk Afghanistan-veteran sier at Norges oppdrag i Afghanistan ikke hadde vært mulig uten hjelpen fra Faizullah Muradi og de andre tolkene.

Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

SE VIDEO: Olav Sindre sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at den utsendte tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag i Afghanistan, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

Hvis vi ikke hadde hatt tolker der, kunne vi bare ha pakket sammen. Den jobben Faizullah gjorde for oss, var helt uvurderlig. Jeg mener vi må være såpass anstendige at vi behandler dem som vi setter i livsfare på en god måte, og han gjorde absolutt det, sier Olav Sindre til NRK.

Mannen, som av sikkerhetshensyn ikke ønsker å stå frem med fullt navn, var plassert i Ghowrmach-distriktet i et halvt år i 2010. Han var der for å lære opp afghanske styrker.

Den utsendte tolken Faizullah Muradi (22) var også en del av mentorstyrken OMLT 4 -veteraner (Operational Mentor and Liaison Team), og Olav Sindre og Muradi jobbet svært tett sammen i det meget urolige området.

– Da vi kom dit, ble vi angrepet daglig fra områdene rundt. Vi ble angrepet fem dager på rad i løpet av en uke. Det var veldig tøft, sier han.

tolkafgh2

Muradi jobbet i flere år for de norske styrkene i Afghanistan og er truet på livet i hjemlandet av Taliban. Det skapte sterke reaksjoner i Norge da han natt til tirsdag ble tvangssendt til Italia. Her avhører Faizullah Muradi den arresterte Taliban-krigeren.

Foto: Privat

– Faizullah er en veldig ivrig, initiativrik og seriøs person

Muradi jobbet i flere år for de norske styrkene i Afghanistan, både som tolk og som soldat under kamphandlingene. Nordmannen forteller at Muradi var bare 18–19 år gammel da han kjempet i regi av den norske ISAF-styrken og at tolken bistod med å lære opp afghanske styrker.

Afghanistan-veteranen sier at de hele tiden var i kontakt med de afghanske styrkene og at tolkenes rolle var ekstremt viktig. Han forteller at han fikk inntrykk av Muradi som en «veldig ivrig, initiativrik og seriøs» person under det tette samarbeidet i 2010.

– Jeg spurte ham en gang om hvor gammel han var, og da spurte han meg om hvor gammel jeg var. Jeg var 24 år gammel i 2010, og jeg tror han svarte at han var i samme alder. Men han var jo yngre. Jeg tror kanskje han synes det var litt dumt å virke så mye yngre enn oss, men han var veldig voksen for alderen, og veldig seriøs og dedikert, sier han til NRK.

tolkafgh1

På dette bildet er Faizullah Muradi med når norske soldater arresterer det som skal være en Taliban-kriger. Den utsendte tolken tror ikke norske myndigheter har innsett alvoret i det han gjorde for Norge, og ber nå Forsvaret komme på banen.

Foto: Privat

– Mener at forsvaret må involvere seg i saken

Den afghanske tolken som i flere år jobbet tett med norske soldater og deltok i kamp i norsk uniform i Afghanistan, ble natt til tirsdag hentet av politiet i Mandal og tvangsutsendt til Italia.

Utsendelsen av Muradi har vakt sterke reaksjoner over hele landet. Mens han prøver å få oppholdstillatelse i Italia, har veteraner samlet inn over 3000 underskrifter til støtte for tolken. Olav Sindre er også en av dem som har skrevet under på kampanjen.

Muradi selv mener at forsvaret må involvere seg i saken hans. Den utsendte tolken vil ha hjelp fra Forsvaret fordi han mener norske politikere ikke forstår hva han har vært med på i Afghanistan.

– Jeg hadde på meg norsk uniform, jeg håndterte våpen, skjøt og arresterte Taliban-medlemmer. Jeg var også med på å rydde veien for miner, noe som var en veldig farlig oppgave. Det tror jeg ingen andre tolker var med på, sier Muradi til NRK.

– Tror du norske politikere vet hva du gjorde for Norge i Afghanistan?

– Det tror jeg ikke. Dersom de visste det, ville de aldri ha kastet meg ut av Norge. Men Forsvaret vet det, og menneskene jeg kjempet sammen med vet hva vi gikk gjennom, sier han.

afghtolk3

Den utsendte tolken Faizullah Muradi (22) var en del av mentorstyrken, og Olav Sindre og Muradi jobbet svært tett sammen i det meget urolige området.

Foto: Privat/Forsvaret

– Jeg så på Faizullah at han var redd for sine egne

Tolken hadde i utgangspunktet fem dager på seg til å få i gang den byråkratiske
prosessen i Italia. Når fristen går ut, risikerer han å bli sendt tilbake til Hella Deretter frykter han at han sendes videre til Afghanistan, der han er truet på livet av Taliban fordi han kjempet på norsk side.

– Jeg tror det var veldig tøft. Han fortalte meg en gang at han hadde blitt oppringt og fått trusler. De hadde påstått at de visste hvor familien hans bodde. De hadde kontaktet dem og truet med å drepe ham og familien hans. Jeg så på Faizullah at han var redd for sine egne, så det må ha vært en utrolig påkjenning. Vi hadde jo bare oss selv å passe på. Våre nærmeste satt trygt hjemme i Norge, sier han.

Årsaken til utsendelsen er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl her. Ifølge Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren ankommer.

Faizullah Muradi

Da han kom til Italia fra Mandal tirsdag, hadde Muradi i utgangspunktet fem dager på seg til å få i gang den byråkratiske prosessen i Italia. Når fristen går ut, risikerer han å bli sendt tilbake til Hellas. Deretter frykter han at han sendes videre til Afghanistan, der han er truet på livet av Taliban.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Vi håper han får bli, og at vi får belyst hans rolle

Olav Sindre forteller videre at han opplevde innsatsen til Muradi som veldig profesjonell.

– Han klaget aldri. Vi går gjennom tøff trening for å møte situasjonene der nede. De har ikke samme treningen, men likevel opptrådte de veldig profesjonelt, sier han.

Han sier at de i begynnelsen så på det som en selvfølge at tolken skulle få behandlet søknaden sin i Norge. Han forteller at tolkene som er med på slike oppdrag, sitter i samme bil og er med på de samme trefningene.

– De er med på alt vi er med på. Vi var ganske overrasket over behandlingen han fikk, og trodde jobben han hadde gjort var godt dokumentert fra militæret. Hvis det ikke er det, så vil vi bidra til å belyse han rolle og si vår mening. Vi håper han får bli, og at vi får belyst hans rolle, sier han.

Faizullah Muradi i Afghanistan

Den afghanske tolken Faizullah Muradi startet i mentorstyrken OMTL som 18-åring. Han fikk noe våpenopplæring, men var ikke proff soldat selv om han deltok i trefningene. Her er han avbildet i den norske leiren.

Foto: Privat/Forsvaret

Solberg ba om en ny vurdering av saken

Under Stortingets spørretime onsdag ble Erna Solberg presset av opposisjonen på at Dublin-forordningen sier at man kan, men ikke må sende en asylsøker til ankomstlandet, og at Norge har et moralsk ansvar for å gi Afghanistan-tolkene beskyttelse.

Solberg ville ikke svare på om Norge fulgte sitt moralske ansvar da Muradi ble kastet ut av landet. Bare timer senere snudde Solberg og ba om en ny vurdering av hvorvidt tolken skal få behandlet asylsøknaden sin i Norge.

Muradi befinner seg nå i den italienske byen Lecce. Da han oppsøkte immigrasjonskontoret fredag formiddag, ble han frarådet av italienske immigrasjonsmyndigheter å søke politisk asyl i Italia hvis han vil til Norge

Faizullah Murad

Nordmannen forteller at han fikk inntrykk av Muradi som en «veldig ivrig, initiativrik og seriøs» person under det tette samarbeidet i 2010.

Foto: Privat

Regjeringen instruerer trolig UDI

UDI har ikke villet behandle saken hans med henvisning til Dublin-avtalen. Den sier at asylsøkere skal få behandlet saken sin i det første landet i Schengen-området de blir registrert.

Regjeringen vil trolig instruere Utlendingsdirektoratet (UDI) til å behandle Muradis asylsøknad på nytt. Dersom det er tilfelle, vil det trolig være første gang utlendingsmyndighetene må gå inn i saken til en asylsøker som er sendt ut av landet som følge av Dublin-avtalen.

Støttegruppen starter nå en innsamlingsaksjon for å sikre hjelp til 22-åringen. Støttespillerne har også engasjert en erfaren asyladvokat i Italia for å bistå Muradi. I Norge har de engasjert asyladvokat Arild Humlen i saken.