NRK Meny
Normal

«Kruttjordet» friskmeldt etter verdensrekord

Jordet ved Tangvall i Søgne inneholder ikke skadelig mengder gift etter fyrverkerirekorden som ble satt i november. Det slår en fersk rapport fast.

Med 530.000 fyrverkerieffekter på seks minutter håpet arrangørene av folkefesten i Søgne på å sette nye verdensrekord i fyrverkerioppskyting.

NETT-TV: Fra verdensrekordforsøket i fyrverkeri på Tangvall i Søgne. Fyrverkeriet skapte et norsk flagg ute på jordet.

– Resultatene viser at det ikke er påvist grunnforurensning av betydning etter rekordfyrverkeriet 29. november 2014 og det vurderes ikke nødvendig å gjennomføre noen tiltak på området.

Slik konkluderes det i rapporten som er gjennomført av konsulentselskapet Cowi AS.

Rekordfyrverkeri i Søgne

NORSK FLAGG: I starten av pyroshowet tok fyrverkeriet form som et norsk flagg

Foto: Anne Wirsching / NRK

540.000 effekter

29. november i fjor ble himmelen over Tangvall farget i alle regnbuens farger. I løpet av seks minutter ble det sendt opp over hele 540.000 fyrverkerieffekter. Det var ikke verdens største fyrverkeri-oppskytning publikum var vitne til. Forsøket gikk ut på å skyte opp flest effekter i løpet av kort tid.

Den eksplosjonsartede verdensrekorden ble stadfestet av en autorisert kontrollør fra rekordorganisasjonen Guinness i London.

  • Se video av verdensrekorden i toppen av saken.

Les også:

Pålegg fra Fylkesmannen

Bakrusen var derimot stor da verdensrekordforsøket ble satt under lupen av Fylkesmannen

Fyrverkeri kan nemlig inneholde forurensning som kan skade grunnen på steder hvor fyrverkeri blir skutt opp. Fra tidligere oppskytninger vet man at fyrverkeri kan inneholde en del giftstoffer og tungmetaller.

Forberedelse til fyrverkerirekord i Søgne

Fra forberedelsene til fyrverkeri-rekordforsøket i Søgne

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Derfor ga Fylkesmannens miljøavdeling pålegg om at det ble gjennomført en miljøteknisk undersøkelse i etterkant av fyrverkerioppskytingen. Hvis det ble gjort funn av ulovlig høye verdier, ville Fylkesmannen kreve tiltak.

Mer kobber i jorda

Den eneste merkbare påvirkningen som konsulentene i Cowi har påvist er en noe høyere forekomst av kobber. I toppjorda (0-10 cm) er det mer kobber enn i dypereliggende jord (15-40 cm).

– Dette kan skyldes påvirkning fra fyrverkeriet, men har likevel ingen betydning for miljøforholdene i jordmassene, står det i rapporten.