Hopp til innhold

«Jeg mot meg»: Susanne snakker åpent om panikkangsten på TV

Susanne er 18 år og kommer fra Grimstad. Denne høsten skal hun, sammen med syv andre unge mennesker, dele sine mest private tanker på TV i sesong to av «Jeg mot meg».

Susanne

Susanne Liene (18) fra Grimstad er en av åtte deltakere i sesong to av «Jeg mot meg».

Foto: Andris Søndrol Visdal / ANTI

18 år gamle Susanne Liene bor utenfor Grimstad sammen med moren sin. Den lille familien sliter med å få endene til å møtes, noe som i stor grad formørker tilværelsen. Det gjør henne bekymret for fremtiden.

– Jeg har sett første sesong flere ganger, og tenkte at jeg hadde lyst til å prøve. Jeg syns det med gruppeterapi virket spennende og det har jeg aldri prøvd før, så jeg likte konseptet godt.

Panikkangst

Liene sliter med panikkangst og depresjoner. Å vokse opp med dårlig økonomi skal være noe av bakgrunnen, men hun sier at ingen har behandlet henne noe spesielt annerledes fordi hun har dårlig råd.

– Mitt syn er at for å få venner må en være en bra person, men jeg føler at for å beholde venner må en kanskje gjøre litt mer ting som koster penger. Som å gå på kino, shopping eller kafé også videre. Hvis ikke tenker jeg folk kan synes du er en kjedelig person å være med, hvis en kun må være hjemme hos hverandre hele tiden.

Når 18-åringen får et anfall av panikkangst føler hun at hun holder på å dø.

– Jeg blir helt overbevist om at jeg skal dø. Jeg var på sykehus en gang da jeg fikk et anfall. Man har så vondt eller er så redd at det å dø egentlig virker som et alternativ det også.

Jeg mot meg

I Jeg mot meg følger vi åtte unge mennesker som gjennom egne videodagbøker har dokumentert utfordringene de står i. En gang i uken samles de til gruppesamtaler med psykolog Peder Kjøs, og sammen forsøker de å løse problemene sine.

Foto: ANDRIS SØNDROL VISDAL / ANTI

Brutalt ærlig

Liene har nylig begynt å gå til psykolog foruten TV-serien. Hun mener at tilbudet for unge med psykiske problemer i hjemkommunen er elendig.

– Det er dårlig oppfølging, og gjerne lang tid mellom hver gang man kan snakke med noen. Jeg skulle ønske det var et kveldstilbud også, ikke bare avtalte møter på dagen, man vet jo aldri når man får anfall eller føler seg dårlig, sier hun.

18-åringen sier det var en rar opplevelse å bli filmet samtidig som de var i terapi, men at hun etter en stund sluttet å legge merke til kameraene.

– Jeg har alltid vært ganske utadvendt og sagt ting rett ut, en brutalt ærlig person, men det å sitte i den sirkelen for første gang og se at det står kameraer rundt der; det var ganske rart og kleint i starten. Men etter hvert som vi ble kjent med hverandre og ble vant til å filme oss selv også, så ble det ganske normalt.

  • I «Jeg mot meg» følger vi åtte unge mennesker som gjennom egne videodagbøker har dokumentert utfordringene de står i. En gang i uken samles de til gruppesamtaler med psykolog Peder Kjøs, og sammen forsøker de å løse problemene sine.

Utklipp fra: "Jeg mot meg (1:8 @ Jeg mot meg)"

Sesong to av «Jeg mot meg» har premiere på NRK1 mandag 3. september kl. 22.20 og i NRK TV.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 08 1,96 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %