«Jævla homse» hørte han, så kom knyttneven

Håvard Skåli (17) har vært på fest og skal ta bussen hjem. En guttegjeng kommer mot ham. Så ligger han på bakken. Alt blir hvitt.

Håvard Skåli, slått ned fordi han er homse

Håvard Skåli kom ut av skapet som 14-åring. Han har opplevd baksnakking og stygge blikk, men aldri opplevd fysisk vold før nå.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Lørdag for én uke siden var Håvard på halloween-fest sammen med venninna Sol Råbu. De slentret fornøyde gjennom gatene i Kristiansand sentrum da en gjeng med åtte gutter kom mot dem.

Plutselig roper en av guttene «jævla homse». Sekunder etter kjenner Håvard et hardt slag i ansiktet. Det eneste han husker er en høy person i dongerijakke, så blir alt hvitt.

Positivt overraska over politiet

Venninna Sol ser gjerningsmannen stikk av og at to kompiser prøver å beklage episoden. Håvard kommer til seg selv og kjenner en kul i panna.

– Det var sjokkerende og jeg begynte å grine, sier han oppgitt.

Han kjenner ikke gjerningsmannen fra før av, og har tenkt på hvorfor han ble et offer.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg er homofil, og det kan trolig sees på flere måter. Jeg har kanskje en mer feminin stemme og kler meg gjerne litt annerledes. Gjerningsmannen kunne valgt hvem som helst, men han rammet meg, sier Håvard.

Håvard Skåli med kul i panna etter å ha blitt slått ned

Håvard viser frem kulen i panna dagen etter at han ble slått ned på åpen gate.

Foto: Sol Råbu

To unge politimenn var raskt på pletten og spurte Håvard om han ville anmelde volden. Svaret var nei.

– I etterkant har jeg tenkt at det var en sånn «ikke synes synd på meg-reaksjon».

Politiet valgte derfor å anmelde saken på eget initiativ. Både Sol og Håvard er positivt overraska over politiets reaksjon. De sa med en gang at dette kunne dreie seg om hatkriminalitet.

– De sa at det som skjedde var forferdelig, og tok oss veldig seriøst, sier Sol.

– Det var så rørende at de brydde seg. Det var ikke et manus de hadde fordi de var politifolk og måtte straffe hatkriminalitet, legger Håvard til.

Politimennene fikk etter kort tid pågrepet den siktede.

Håvard Skåli og Sol Råbu på bussholdeplassen der Håvard ble slått ned.

Her ved busstoppet i Kristiansand sentrum ble Håvard slått ned natt til forrige søndag. Vennene er glade for at politiet tok dem på alvor og innrømmer at de ble positivt overraska over politiets håndtering av saken.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Motstanden mot skeive er blitt synligere

Håvards sak er ikke unik. Antall hatkriminalitetssaker har økt kraftig de siste fem årene.

Leder Ingvild Endestad i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) mener mørketallene fortsatt er store. Hun peker også på at motstanden mot skeive er blitt mer synlig og mer hatefull de siste årene.

– Hatkriminalitet er en særlig alvorlig form for kriminalitet fordi den rammer noe helt grunnleggende i oss mennesker, sier Endestad.

Håvard sier han ikke er opptatt av å gå rundt og vise at han liker gutter.

– Det jeg er opptatt av er å ikke være redd, poengterer han.

Ingvild Endestad

– Det er flere som kontakter oss fordi de enten har vært utsatt for hatkriminalitet eller har vært vitne til det. Mange er usikre på hvilke rettigheter de har og hvordan de blir møtt av politiet, forteller leder i FRI, Ingvild Endestad.

Foto: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Vil ut på byen igjen

Venninna Sol mener det ennå er mye stigma rundt det å være skeiv. Etter at Sol la ut Facebook-posten har en rekke gutter ringt og sendt henne meldinger med anklager og trusler.

Facebookinnlegget til Sol Råbu, om Håvard Skåli som ble slått ned.

Sol, venninna til Håvard, skrev en Facebook-post dagen etter han ble slått ned. Hun har fått mer enn 600 likes og over 130 kommentarer og delinger.

Men Håvard har ikke tenkt å la seg kue.

– Hvis jeg nå hadde vært redd for å være ute i Kristiansand om kvelden så hadde jo det gjort at han som slo hadde vunnet

Cecilie Pedersen Hille

Påtaleansvarlig i Agder politidistrikt, Cecilie Pedersen Hille.

Foto: Jon Anders Møllen/NRK

Siktede er avhørt og løslatt mot et oppholdsforbud i Kristiansand sentrum i helgene, for en periode på tre måneder. Politiet etterforsker saken som hatkriminalitet.

Påtaleansvarlig jurist i Agder politidistrikt, Cecilie Pedersen Hille, sier at det er snakk om en bot, og også fengselsstraff av ikke ubetydelig lengde

– Det anses skjerpende dersom en finner det bevist at volden er motivert ut i fra fornærmedes legning, bekrefter Hille overfor NRK.