NRK Meny
Normal

«Haven» slepes inn til Kristiansand

Boligriggen «Haven» er på vei inn til Kristiansand, hvor den skal ligge i seks uker mens den skal klargjøres for nytt oppdrag i Danmark.

Haven på vei til Kristiansand

NETT-TV: Mange kunne se den store riggen da den mandag morgen ble slept inn til Kristiansand havn.

Med bein som stikker 130 meter i været er boligriggen «Haven» en av de største riggene som har vært innom havna i Kongsgårdbukta for service og vedlikehold.

– Slike oppdrag betyr mye for Kristiansand havn, sier Assisterende havnedirektør Thomas Granfeldt.

Nå ligger det to store boligrigger inne i havna i Kongsgårdbukta.

– Dette er ikke bare viktig for regionen, det er også viktig for hele regionen. De legger igjen flere titalls millioner til industrien på Sørlandet, sier han.

Han sier det langsiktig arbeid fra havna som nå får uttelling med at mange store kunder som legger til kai i Kristiansand.

– Vi har bevist at vi kan levere bra nok i forhold til de standardane som forventes av riggrederne, sier Granfeldt.

Haven

Rett utenfor stuedøra

Asbjørn Njerve er driftsleder for riggen. Han synes det er ekstra stas at riggen kun ligger et par hundre meter fra kontoret til OSM Offshore som holder til på Sparebanken Sør Arena. Selskapet drifter boligriggen som eies av selskapet Master Marine.

Asbjørn Njerve

Asbjørn Njerve er «Rig Manager» driftsleder for riggen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Vi er et lokalt selskap, og holder til et steinkast fra der hvor riggen skal ligge. Det er veldig gøy for oss i OSM at vi har hovedkontoret 200 meter fra riggen. Ingen andre har det sånn. En rigg kommer ofte til et verft eller en havn, men aldri rett utenfor stuedøra, sier Njerve med et smil.

Det er forskjellig arbeid som skal utføres på riggen før den er klar for nytt oppdrag.

– Vi skal gjøre forskjellig typer oppgraderinger på riggen. Vi skal også gjøre en klassifiseringsjobb for DNV som må gjøres hvert femte år, sier Njerve.

Haven på vei til Kristiansand

130 METER TIL VÆRS: Boligriggen «Haven» ruver i havna på Kongsgård, der den skal ligge de neste seks ukene.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Dyp nok

«Haven» er 112 meter lang, 53 meter bred og stikker 19 meter ned i sjøen.

– En av grunnene til at vi bruker havna her i Kristiansand er nettopp at den er dyp nok, at det er en dypvannskai. Dessuten er det en strategisk bra plassering; det er nærme der vi kommer fra, og det er nærme der vi skal. I tillegg er det prisgunstig, sammenlignet med verft. særlig på Vestlandet. Og så kan Kristiansand havn yte de fasilitetene vi trenger og de er fleksible, sier driftslederen.

Riggen skal oppgraderes for flere titalls millioner kroner mens den ligge til kai, og det er flere lokale leverandører som blir involvert i arbeidet.

– Det blir dykkearbeid, elektroarbeid og mekanisk arbeid som lokale aktører vil gjøre ombord, sier Njerve.

Haven på vei inn til Kristiansand

Haven på vei inn til Kristiansand med Varoddbrua i bakgrunnen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK