Internasjonal boksuksess blir Kilden-teater

De populære barnebøkene «Gutta i trehuset» blir teater. Dermed lokker teatersjefen med både haibasseng, slangedans og vulkangrilling av marshmallow.

Gutta i trehuset

Det er første gang på den nordlige halvkule at det blir laget teater på de populære barnebøkene Gutta i Trehuset, og som bøkene er forestillingen fylt med dramatikk og mye action.

Foto: Miriam Grov / NRK

Lørdag har forestillingen og gutta i trehuset premiere på Kilden i Kristiansand.

De australske barnebøkene om Andy og Terry, som bor ett trehus som stadig vokser seg større og villere, har vunnet et stort publikum verden over.

Bøkene er skrevet av Andy Griffiths og illustrert av Terry Denton, og handler i korte trekk om to gutter som må skrive bøker.

Gutta i trehuset

Terry tar feil av en lian og slange.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Gøyere å leke

– Problemet er bare at de synes det er så utrolig mye gøyere å leke enn å jobbe, sier teatersjef Birgit Amalie Nilssen på Kilden teater- og konserthus.

Det er blitt lagd teater av bøkene i Australia tidligere, men det er første gang «Gutta i trehuset» dukker opp på en teaterscene på den nordlige halvkule.

– Det er uansett verdenspremiere på vår versjon, sier hun.

Mangel på moral

I trehuset har ikke guttene bare vanlig basseng, men også haibasseng, hemmelig underjordisk laboratorium og treningsbane for ninjasnegler.

Gutta i trehuset med 13 etasjer

Boka om gutta i trehuset er en actionfull historie, og er skrevet av en av Australias mest populære barnebokforfattere.

– Jeg tror at dagens mann trenger å komme vekk fra nettbrettene og skjermene sine og tilbake til det universet der man bare bygger og bygger i en skog. Der er alt mulig, det er sjørøvere og haier der, og fullstendig mangel på moral, sier teatersjefen.

– Det er et rent lekeunivers. For eksempel griller guttene marshmallows på en vulkan, legger hun til.

Historien handler om at guttene hater å jobber, og bare vil leke hele dagen. Men de må skrive bøker. Så finner de opp en maskin som kan skrive bøker for dem. Maskinen vil heller lage bøker med moral, dermed må de ødelegge sin egen maskin.

– Det ender med at hele universet blir utslettet, forklarer Nilssen.

– Meget god underholdning

Hun mener forestillingen er meget god underholdning.

– Det er stort og dramatisk. Det er ingen moral, men vi sier noe om viktigheten av å leke, sier hun.

Forestillingen skal spilles for alle skoleelevene fra første. til 7. trinn i Vest-Agder og mange i Aust-Agder gjennom den kulturelle skolesekken. Og de kan vente seg 45 svært actionfylte minutter.

– Det er intenst. Det er bevisst fordi vi skal spiller for store grupper av barn, uten voksne i setene rundt dem. Da er vi helt avhengig av å holde oppmerksomheten deres hele tiden, sier Nilssen.

Gutta i trehuset

Gutta i trehuset hater å arbeide, og vil helst leke hele tiden.

Foto: Miriam Grov / NRK

– Som et maratonløp

– Det er mye action. Det er som et maratonløp, sier skuespiller Lars Emil Nielsen, som står på scenen med Steffen Mulder og Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen.

Deler av dialogen foregår mens de to hovedpersonene hopper på trampoline.

– Vi er innom utrolig mye forskjellig på de 45 minuttene som forestillingen varer. Det er spennende å jobbe på denne måten, sier Lars Emil Nielsen.