Hopp til innhold

«Berettiget harme» ga voldsmann lavere straff

Den gravide kvinnen ble slått, sparket og påført kutt på kroppen. Men fordi voldsmannen nettopp hadde fått vite at kjæresten hadde vært med en annen gutt, fikk han mildere straff.

Tinghuset, Kristiansand

I Kristiansand tingrett ble 18-åringen dømt til 30 timers samfunnsstraff. At han hadde fått vite at kjæresten hadde vært samme med en annen gutt, virket formildende.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

25. november i fjor oppstod det krangel mellom det unge paret i huset til jentas foreldre.

Først skal jenta ha beskyldt kjæresten for å være interessert i andre jenter. Deretter skal gutten ha beskyldt jenta for å ha vært sammen med en annen gutt i fire måneder. Han hevdet også å ha bildebevis sikret av en venninne.

Under krangelen ville gutten gå fra stedet, men jenta ba han innstendig om bli slik at hun kunne forklare seg.

Tre centimeter langt kutt

I sinne dyttet han kjæresten slik at hun falt mot en metallskinne og fikk et tre centimeter langt kutt i kneet. Han sparket og slo henne flere ganger i ansiktet, og spyttet jenta i ansiktet.

Ifølge dommen skal gutten ha visst at jenta var gravid i uke ti da han angrep henne, noe retten mente var straffeskjerpende.

Jentas mor tok datteren med til legevakten hvor skadene ble dokumentert. Saken ble senere anmeldt.

Jenta har vært redd for 18-åringen i ettertid, og har flyttet til en annen sørlandsby for å unngå personer i hans miljø.

Fikk vite om utroskap

Den tidligere straffedømte 18-åringen erkjente seg delvis skyldig i retten.

Aktor la ned påstand om 45 dagers betinget fengsel. Dette synes tydeligvis ikke dommeren var nok, og ila en strengere straff på 30 timers samfunnsstraff. I Norge blir samfunnsstraff ansett som strengere enn betinget fengsel. Betinget fengsel betyr at den dømte ikke må sone.

I dommen kommer det imidlertid frem at straffen kunne vært strengere, men at det har blitt lagt vekt på flere formildende faktorer.

Disse faktorene var blant annet at gutten var ung og at ble saken liggende unødvendig lenge hos politiet før det ble tatt ut tiltale. Men i første rekke mente retten det var formildende at kjæresten nylig hadde fått vite om utroskap.

– I formildende retning kommer først og fremst at voldsutøvelsen skjedde i forbindelse med at tiltalte fikk opplyst at fornærmede hadde vært sammen med en annen gutt i flere måneder. Etter rettens oppfatning faller hans reaksjon inn under straffelovens § 56 bokstav b om «berettiget harme», skriver tingrettsdommer Thor Arne Hellerslia.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Her stjeler beveren ved 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,29 kr
Dyrest kl. 18 2,42 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Nov 2022 – nov 2023
    + 9,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %