NRK Meny
Normal

– Vis hensyn til sjøs

Finværet gjør at mange trekker ut i båtene sine. Skipsfører på redningsskøyta «Inge Steensland», Knut-Even Rislaa, sier både båtfører og badende har et stykke å gå når det gjelder å ta hensyn til hverandre.

Båt

Skipsfører på redningsskøyta «Inge Steensland» Knut-Even Rislaa oppfordrer folk til sjøs å ha en edru båtfører og vest.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er alltid rom for å ta mer hensyn. De som kjører båt må ta hensyn til andre som kjører båt og de som bader. Mens de som bader må ta hensyn til båtene ved å tenke litt på hvor de bader, forteller Rislaa.

Knut-Even Rislaa

Skipsfører på redningsskøyta «Inge Steensland» Knut-Even Rislaa.

Foto: Leif Dalen / NRK

Han oppfordrer de som bader å ikke bade på de mest båt-trafikkerte stedene.

– Man trenger for eksempel ikke bade midt i Tromøysund der trafikken er på det tetteste. Så hvis alle tar litt hensyn til alle så blir det koselig på sjøen.

Travel uke

En gjenganger på sjøen er de som kjører med høy fart i mørket. Da er det ekstra krevende å kjøre. Det er ofte denne kombinasjonen som gir de styggeste ulykkene til sjøs.

– Hvis man i tillegg legger til rus så blir det livsfarlig, sier Rislaa.

Den siste uka har vært veldig travel for redningsskøyta. Heldigvis har det ikke vært noen alvorlige hendelser. Rislaa mener at den travle uka skyldes det fantastiske været.

– Da blir det naturligvis mange båter på sjøen, og også noen som trenger hjelp.

Edru fører og vest

Med tanke på at det enda er mer fint vær i vente har Rislaa noen tips til trygg ferdsel på sjøen.

– Alltid sjekk været og vinden. Vi vet jo nå at det er mye fint vær i vente men plutselig kan vinden snu, så det er lurt å følge med. At båteier har gjort et godt forarbeid og stelt godt med båten. Det er lurt å ha med seg en vest og en edru båtfører. Da kommer man veldig langt, forklarer han.

Han mener at hvis alle viser litt hensyn blir det utrolig mye hyggeligere å være på havet. Spesielt nå som temperaturen i vannet er så høy, og frister å bade over alt.