Normal

– Vil ha en ungdomsimam denne gangen

Moskeen i Kristiansand har startet jakten på ny imam etter at den omstridte imamen Abdikadir Mahamed Yussuf trakk seg i januar.

Akmal Ali

Akmal Ali, leder av Muslimsk Union Agder, ønsker personlig å ansette en imam i 20-årene.

Foto: Lars Eie/NRK

– Ja, vi begynner letingen nå. Det er ikke lett, for det er vanskelig å finne kvalifiserte imamer i Norge, sier Akmal Ali, leder av Muslimsk Union Agder.

Moskeen har stått uten imam siden den forrige imamen, Abdikadir Mahamed Yussuf, trakk seg i januar, etter uttalelser om muslimer og bursdagsfeiring.

Ali ønsker å gå i en ny retning når ny imam nå skal ansettes.

– Det er svært aktuelt å ansette en ungdomsimam. I moskeer er det ofte eldre imamer, men jeg synes det er bedre å ansette en imam i 20-årene. De får nemlig bedre kontakt med ungdommene, sier Ali.

Prioriterer ungdommer fremfor alder

Han legger til:

– Slikt sett kan en ungdomsimam på mange måter være bedre egnet til å utøve islam.

Han mener det ideelle ville vært en imam på rundt 23 år, på tross av at imamen har mindre erfaring enn en eldre imam ville hatt.

Moskeen

Moskeen i Kristiansand trenger ny imam.

Foto: Sindre Hopland/NRK Sørlandet

– Det er alltid greit å ha en erfaren person, men samtidig ser vi at ungdommer er mer viktig for oss. De vokser opp her, og det meste de lærer om islam kommer fra internett. Da er det bedre å ha en en yngre imam som forstår dem bedre enn en eldre imam ville gjort.

Foreløpig er det ingen aktuelle kandidater til imam-stillingen.

– Vanligvis reiser vi rundt og leter etter potensielle imamer via kontakter. Det kan godt hende vi må bruke andre midler nå, som for eksempel å sette inn en avisannonse, sier Ali.

Islamekspert: – Relativt uvanlig

Islamekspert Jan Opsal mener Akmal Ali tenker utradisjonelt.

– Det er relativt uvanlig at man tenker så ungt. Velger man en såpass ung person så er man avhengig av en som har det som skal til når det gjelder både personlige egenskaper og kunnskap.

Jan Opsal

Islam-ekspert Jan Opsal sier det ikke er ofte at yngre personer ansettes som imamer.

Foto: NRK

Han roser moskeen for å tenke i nye baner.

– Det er en interessant måte å tenke på, og på et vis kan dette ses som et symbolsk signal på at menigheten ganske sterkt mener alvor med å prioritere de unge, sier han, og legger til:

– For å holde på de yngre så er moskeen avhengig av at de identifiserer seg med forsamlingen.