Normal

– Vi er ikke farlige

– Vi er ikke farlige, sier 28 år gamle Riyadh Hasan fra Irak. – Spander middag på en flyktning, sier Thomas Natvig som starter en kampanje i dag.

Harald Furre besøker et flyktningemottak

Ordfører Harald Furre (H) besøkte nylig et flyktningmottak i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Thomas Natvig fra Kristiansand ønsker å engasjere seg og starter onsdag en kampanje via Facebook for å få nordmenn til å spandere middag på en flyktning.

Vi er mennesker og ikke farlige.

Riyadh Hasan
Riyadh Hasan

Riyadh Hasan fra Irak bor på et flyktningmottak i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

28 år gamle Riyadh Hasan fra Irak synes tiltaket og kampanjen er svært positiv.

– Det er svært viktig å komme i kontakt med nordmenn. Da blir det lettere å forstå både nordmenn, språket og kulturen, sier Hasan.

Han har snart vært tre måneder i Norge og har to-tre norske venner. Han har derfor allerede blitt bedt på middag og fått norsk mat.

– Vi er mennesker og ikke farlige, så ta gjerne kontakt, sier Hasan. Han fikk nylig møte ordfører Harald Furre (H) som besøkte flyktningmottaket i Kristiansand hvor Hasan bor.

– Enkeltmennesker må ta ansvar

– Vi kan snakke høyt om at de må lære seg norsk og bli integrert. Og så kan vi snakke om hvem som må ta ansvar for det. Min lille utfordring er at noe av dette ligger hos enkeltmennesker som deg og meg.

Det sier Thomas Natvig som står bak kampanjen «Spander middag på en flyktning/fremmed».

Thomas Natvig med kampanje

Thomas Natvig kan vise til god respons på kampanjen. På Facebook er det mange som lurer på hvordan de skal gå fram for å få kontakt med flyktninger.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Jeg tenkte over disse tingene med integrering og de forutinntatte meningene jeg hadde om at integreringen må bli bedre, og at det må settes i et bedre system. Så legger man alt ansvaret over på det offentlige. Det systemet kommer aldri til å bli perfekt. Derfor tenkte jeg at det gjelder å komme på banen fremfor å sitte og kritisere, sier Natvig.

Stor interesse på Facebook

Flere hundre har meldt sin interesse på Facebook for det en måned lange arrangementet.

– Noen skriver at de allerede har hatt noen på middag der innvandrerne selv har stått for innkjøpene, sier Natvig.

Det tikker stadig inn spørsmål på Natvigs Facebook-side og mange lurer på hvordan de skal gå fram.

– Det jeg har gjort er å oppsøke et flyktningmottak og snakke med dem som jobber der. Også tok vi med oss tre gutter på en lunsj. Mange av mine fordommer forsvant da jeg hørte litt mer om flukten og hva de har flyktet fra, sier Natvig.

Det systemet kommer aldri til å bli perfekt. Derfor tenkte jeg at det gjelder å komme på banen fremfor å sitte og kritisere

Thomas Natvig

– En kjempegod tanke

Harald Furre

Ordfører Harald Furre synes private middagsinvitasjoner er god integrering.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre (H), besøkte i går for første gang et akuttmottak for flyktninger.

Han har stor sans for private middagsinvitasjoner.

– Jeg synes det er en kjempegod tanke og god idé å vise hjertevarme. Mange av dem, som sitter på mottak, er helt sikkert interessert i å komme hjem til folk og bli kjent. Så dette er et flott initiativ, sier Furre.

De som bor på Kristiansands akuttmottak for asylsøkere fikk i dag en uvanlig gjest. Ordfører Harald Furre sier han fikk høre sterke historier.