NRK Meny
Normal

NVE: – Vi er i en alvorlig situasjon

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) frykter store ødeleggelser om ekstremværet «Synne» slår til, slik meteorologene melder.

Uvær ved Lindesnes fyr

EKSTREMVÆR: På Lindesnes fyr i Vest-Agder har fyrvokter Kjell Olsen allerede merket at uvær bygger seg opp. Det er meldt storm langs kysten i Vest-Agder og Rogaland natt til lørdag.

Foto: Kjell Olsen

Direktør Anne Britt Leifseth i NVE.

NVE-direktør Anne Britt Leifseth ber folk holde seg innendørs når ekstremværet «Synne» slår til.

Foto: NRK

– Vi er i en alvorlig situasjon. Hvis ekstremværet slår til, slik det er meldt, kan vi få store ødeleggelser både på hus og infrastruktur, sier skred- og vassdragsdirektør i NVE Anne Britt Leifseth til NRK.no.

Ekstremværet «Synne» er ifølge Meteorologisk institutt inne i fase "C", som tilsier at uværet nå er i gang.

Det er meldt opp til 200 millimeter nedbør på 30 timer i et området som dekker Vest-Agder, Rogaland og den sørlige delen av Hordaland.

I tillegg vil det blåse kraftig flere steder.

Folk bør holde seg innendørs. Alle som bor i disse områdene må sikre verdier og feste løse gjenstander godt, sier Leifseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ekstremværet Synne

Ekstremværet «Synne» er venta å komme med svært mye nedbør. NVE har satt flomfaren til faregrad tre i de utsatte områda. Det vil si at det er fare for vannføring som kan føre til omfattende flom og høy vannføring utsatte steder.

Foto: Meteorologisk institutt

Flom-, ras- og snøskredfare

John Smits

Statsmeteorolog John Smits sier det vil komme mye nedbør enkelte steder.

Foto: Magne Hansen / NRK

Nedbøren vil føre til vannføringsøkning i elver og bekker som kan gi flom og skred. Det er først og fremst i indre strøk det vil komme mest nedbør.

– Enkelte steder vil det komme så mye nedbør, som det vanligvis kommer hvert 25. eller 50. år, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.no.

Faren for snøskred på Sørlandet og Vestlandet kommer også til å øke betraktelig det neste døgnet. All ferdsel i skredfarlige områder frarådes.

Svært store nedbørsmengder i kombinasjon med kraftig vind og temperaturøkning fører til økt snøskredfare, melder varslingstjenesten Varsom.no. I høyden, der nedbøren kommer som snø, vil det være store ustabile flak av nysnø og fokksnø.

Langs kysten vil det komme mindre nedbør, men vinden vil bli kraftigere. I Rogaland og Vest-Agder er det ventet full storm lørdag og natt til søndag, melder Meteorologisk institutt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Store mengder regn har gitt mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland.

FLOM I ROGALAND: Store mengder regn har gitt mye overvann og trafikale problemer på veiene i Rogaland fredag.

Flere innstilte ferger

Flere fergeavganger i Sør-Norge har allerede blitt innstilt på grunn av uværet.

Fergeselskapene sier til NRK at de vil vurdere situasjonen fortløpende, og kan ikke gi noe endelig svar på om lørdagens og søndagens ruter blir innstilt. De ber passasjerene følge med på selskapenes nettsider.

Kommunene i Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland og Hordaland har blitt varslet av NVE og flere har rutinemessig økt beredskapen. NVE har også sendt ut distriktsingeniører til de mest utsatte stedene for å bistå kommunene.

– Vi overvåker situasjonen hele tiden og er forberedt på det verste, sier Anne Britt Leifseth.

Politiet på Sørlandet gikk også ut fredag ettermiddag og ba folk være forsiktige. De fraråder folk å oppsøke uværet.

– Følg med på yr.no eller andre værvarslere. Det anmodes om å feste løse gjenstander. Ikke oppsøk uværet, var oppfordringen fra politiets operasjonssentral på Sørlandet.

Røde Kors har beredskap og er klar for utrykking med frivillig hjelpekorps hvis det skulle bli nødvendig.

Kunstgresset ble tatt av vinden

KRAFTIG VIND: Det nylagte kunstgresset på fotballbanen i Bergtoras vei på Gimlekollen i Kristiansand ble tatt av vinden fredag morgen. Meteorologene melder storm langs kysten i Vest-Agder og Rogaland fra natt til lørdag.

Foto: Kim Nystøl / NRK
– Frykter store skader på hus og infrastruktur, sier Anne Britt Leifseth i NVE