NRK Meny
Normal

– Vi er bekymret for ungdommene

I ett og et halvt år har Omar Sadiq samlet muslimske ungdommer i Agder for å advare mot å la seg radikalisere.

Representanter fra forskjellige religiøse retninger møttes tirsdag til en demonstrasjon på Torvet i Kristiansand.

– Internett flommer over av propaganda som publiseres av ekstremister verden over. Derfor betyr det ingenting hvor man oppholder seg. Gjennom de sosiale mediene kan man få tilgang til det samme farlige budskapet om man er i Norge eller Afrika, sier Omar Sadiq i Muslimsk Union Ungdom i Agder.

For ett og et halvt år siden startet han ungdomsforeningen, som jobber med integrering av unge muslimer. En viktig oppgave for foreningen er å bekjempe ekstrem islamisme og terror. Sadiq sier de muslimske lederne er på vakt for grupper som ønsker å rekruttere ungdommer til terrorvirksomhet.

Omar Sadiq

Omar Sadiq er leder for ungdomsorganisasjonen i Muslimsk union i Agder.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Heldigvis kjenner vi ikke til at ungdommer i Agder har blitt rekruttert eller radikalisert så langt. Men vi ønsker å være føre var. Derfor jobber vi kontinuerlig med opplysningsarbeid, sier ungdomslederen.

Les også:

Møter PST

Sadiq forteller at han jevnlig deltar i samlinger hvor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er til stede. Under møtene deltar også andre religiøse ledere og sentrale politikere. Representantene får adgang til en del informasjon, men kjenner ikke det fulle og hele bildet.

– Vi får ikke tilgang til gradert informasjon fra politiet, men vi deler erfaringer og snakker om de utfordringene vi møter på, sier Sadiq.

Ifølge Omar Sadiq samler foreningen omkring 100 ungdommer. De unge muslimene er i alderen fra 13 år til 30 år og kommer fra hele Agder.

– Vi er bekymret. Derfor er det viktig for oss å ha en god dialog med ungdommene. På den måten kan vi fange opp ting som skjer. Vi får god tilbakemelding på arbeidet vi driver, sier Sadiq.

Akmal Ali

Imam Akmal Ali i Muslimsk union i Agder deltok tirsdag i en demonstrasjon mot de grusomme handlingene som utføres av IS i Irak og Syria.

Foto: Akmal Ali / NRK

– Driver propaganda

Imam Akmal Ali i Muslimsk Union sier det er viktig at muslimske ledere er på vakt slik at ungdommer ikke blir rekruttert av radikale muslimer.

– Det vi vet er at Islamsk Stat (IS) er aktiv på internett og driver med utstrakt propaganda. Derfor forteller vi ungdommene at det er feil det de gjør. Vi må være på offensiven.

Les også:

Demonstrasjon mot terrorisme

Tirsdag deltok muslimer fra hele Agder i en demonstrasjon mot IS' overgrep på mennesker i Syria og Irak. Aksjonen ble avholdt på Torvet i Kristiansand sentrum. Muslimsk Union i Agder og Al-Rahma Islamic Center stod bak demonstrasjonen.

Imam Ali sier det er viktig at troende muslimer verden over tar avstand fra handlingene.

– Det de gjør er i strid med islamsk lære. Vi er imot terror og drap på uskyldige mennesker, sier Ali.