NRK Meny
Normal

– Det burde vært flere smilefjes å dele ut

Restaurantbransjen har skjerpet seg etter at smilefjesordningen startet opp, men fremdeles er ikke håndteringen av maten til å glise av overalt.

Smilefjesillustrasjon

Restaurantbransjen har skjerpet seg etter at smilefjesordningen startet opp.

Foto: Scanpix/Illustrasjon/NRK

– Det burde vært flere smilefjes å dele ut, sier koordinator Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.

Ett av fire spisesteder i Agder-fylkene har fått tildelt smilefjes. Det er klart etter at Mattilsynet har vært på uanmeldt besøk hos 170 av 400 spisesteder.

Uanmeldt og strengt

Smilefjesordningen skal vise deg om en restaurant tilfredsstiller Mattilsynets krav. Ordningen gjelder bare serveringssteder som tilbereder og serverer egen mat.

– Jeg har aldri opplevd så rene og fine restauranter som nå, sier Stavsholt Bujordet.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bestemt at smilefjesordningen skal innføres. Den er landsomfattende, og startet opp 1. januar 2016.

Siri Bujordet

I Mattilsynet Region Sør er de positivt overrasket over flere restauranter på Agder, men ikke alle, avslører Siri Stavsholt Bujordet.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– For å fortjene et smil, er det orden, renhold og håndtering av maten vi ser på, ikke om maten smaker godt, understreker hun.

Ordningen skal si noe om hvordan restauranten driver, og om Mattilsynet har funnet brudd på regler eller ikke. Allergen merking er også i fokus.

– De som får smilefjes blir veldig glade og jeg får mange klemmer. De som får strekmunn blir ikke sure, men skuffet forteller Stavsholt Bujordet.

Ujevne resultater

Mattilsynet skriver på sine nettsider at det er utført 3 200 tilsyn over hele landet. I gjennomsnitt får sju av ti serveringssteder smilefjessymbolet, mens svært få får surmunn.

Det er sålangt gjort 170 tilsyn på Agder. 400 serveringssteder skal besøkes.

– 25 prosent har fått smilefjes til nå, sier hun.

– Har noen restauranter på Agder fått surmunn?

– Ja, men jeg vil ikke avsløre navnet på stedet, sier Stavsholt Bujordet.

Oslo er byen med flest serveringssteder som omfattes av ordningen. Her er ikke tallene like bra.

– Vi er ikke helt fornøyd med resultatene, men ser samtidig at det er stor forskjell i bransjen. De fleste serveringsstedene er opptatt av å få smilefjes, og følger raskt opp pålegg etter første tilsyn, sier seksjonssjef Solveig Eriksrud i Mattilsynets avdeling for Oslo, Asker og Bærum.

– Burde ikke være nødvendig

Resultatene etter første kvartal viser at ordningen har ført til en solid bedring av hygienestandarden hos de som har hatt besøk av Mattilsynet.

– Ordningen har gjort det enklere for oss å gjøre tilsyn, understreker Stavsholt Bujordet i Mattilsynet Region Sør.

Kampanjen skal fortsette i lang tid fremover, med uanmeldte kontroller hver åttende måned.

– Dette skjerper bransjen, men det burde ikke være nødvendig med en kampanje for at virksomhetene skal følge regelverket, avslutter Stavsholt Bujordet.