– Vi bør dyrke mer bær under tak

Mer av bærproduksjonen i Norge bør under tak. Det mener bærbonde på Sørlandet. De siste to årene har tonnevis av bær blitt kastet på grunn av soppangrep og råte.

Bærbonde på Sørlandet mener at mer av produksjonen bør under tak.

Beskyttet under plasttunneler er bærene bedre sikret mot varierende værforhold og sykdom.

Jordbær- og bringebærbonde Kåre Dybesland i Songdalen mener at dyrking under tak gjør at han har hatt mindre svinn enn andre.

– Vi er godt fornøyd. Sol er bedre enn regn for jordbærene. Selv om det i år har vært perioder med for mye varme kan vi ikke styre det på annen måte enn å prøve med vanning, sier Dybesland.

Også bringebærsesongen ser lysere ut i år. Under tak er bærene langt mindre sårbare for vær og vind.

To katastrofale år

De to siste årene har vært tøffe for bærbøndene. I 2016 måtte tonnevis av jordbær kastes. Bærene var ødelagt av soppen gråskimmel. I fjor var det store nedbørsmengder som gjorde at veldig mye bær råtnet.

Dårlige jordbær

Mange bønder fikk store deler av jordbæravlingen sin ødelagt av gråskimmelsopp i 2016. Soppen spredde seg fra Sørlandet til andre steder i landet.

Foto: Kari Skår / NRK

I år er situasjonen annerledes, ifølge Jan Karstein Henriksen i Norsk Landbruksrådgiving i Agder.

– Bærene som har vært i markedet i år har vært kjempefine. Det er ikke råte i det hele tatt. Det har vært mindre kilo og litt mindre bærstørrelse. Avlingsnivået er ikke på topp, men det er mye bedre å ha en sånn sesong enn når det er veldig mye regn og mye råteproblemer, sier han.

–Dyrking under tak gir ingen garanti

Agder og Rogaland har den lengste bærsesongen i landet. Og akkurat nå er det ikke så verst å være bærbonde, ifølge bærbonden selv. Med to krevende år bak seg mener Dybesland at flere bør gjøre som han, nemlig å dyrke mer under tak.

– Jeg tror det er framtiden hvis vi skal ha norsk vare så må det mer under tak. Alle har sett at været har forandret seg. Det blir mye mer ekstremt i alle retninger. Det må vi være forberedt på hvis vi skal overleve og ha en norsk bærproduksjon, sier Dybesland.

Bærrådgiver Jan Karstein Henriksen (t.v.) og bærbonde Kåre Dybesland

Jan Karstein Henriksen (t.v.) og bærbonde Kåre Dybesland i plast-tunnelen hvor Dybesland dyrker bringebær.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Men dyrking i plast-tunneler er ingen garanti for gode avlinger, sier Henriksen i Norsk Landbruksrådgiving.

– I fjor var det veldig gode fordeler å ha bær i tunnel, mens i år har bærene hatt det ekstra varmt og sine utfordringer. Men enhver bærsesong har sine utfordringer, sier Henriksen.