– Vi bør bli flinkere til å informere om hvordan dyrene skal behandles

Dyreparken i Kristiansand sier de skal bli flinkere til å informere besøkende om hvordan dyrene skal behandles.

Skilt ikke ert løvene

Informasjon til gjestene om hvordan dyr skal behandles er nødvendig i Dyreparken i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Først og fremst så har vi en jobb å gjøre for å bedre vise folk hvordan de skal oppføre seg ovenfor dyr, sier Rolf Arne Øhlberg, sjef for dyrene i Kristiansand dyrepark.

Løven Aragon

Løven Aragon er ikke vanskelig å tirre, men ifølge dyrepasserne er han en fornøyd og harmonisk løve når han får være i fred.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det har vært populært blant parkens besøkende å tirre opp løvene på andre siden av vinduet. Både barn og voksne har oppført seg slik at løvene nærmest har gått til angrep.

Nå ønsker dyreparken å rette fokus på hvordan de kan gjøre gjestene mer bevisst på at dyrene skal behandles med respekt.

Oppfordrer foreldre til å passe på barna

– Jeg tror ikke dette er gjort i vond mening, de syns det er gøy når løvene beveger seg. Men vi har nok en jobb å gjøre her med å prate med folk, og veilede dem på hvordan dyrene skal behandles, sier Øhlberg.

Etter at parken i mai satt opp skilt om å ikke erte løvene, har problemet avtatt. Likevel forteller Øhlberg at det fortsatt er en del som prøver seg. Han oppfordrer foreldre til å passe på hvordan barna oppfører seg ovenfor dyrene.

– Vil oppfordre foreldrene til å passe på barna. Ikke bare når det kommer til løvene, men i hele parken, sier han.

Dyrepasser Olav Åsland om hva som skjer med løvene når de blir terget av publikum.

Se innslaget om hvordan barn på andre siden av vinduet hisser opp løvene.

– Dyreplageri av verste sort

Videoen av løven Aragon som bykser og brøler mot barn på andre siden av vinduet har gått sin seiersgang på sosiale medier, og reaksjonene har vært mange.

Noen av kommentarene på NRKs facebookside ser slik ut:

«Konseptet dyrehage burde avvikles. Et fenomen som ble oppfunnet da folk ikke reiste. Vil man se løver, dra på safari, til deres naturlige habitater. Se hvor mange som tør å erte løvene der ...»

«Dyreplageri av verste sort å sperre vilde dyr inne sånn.»

«Unaturlig å holde ville rovdyr i fangenskap. Stakkars dyr. De skulle vært ute på savannen og jaktet. Ikke sittet bak et gitter og bli glant på. Ikke rart de er frustrerte ...»

Øhlberg påpeker at det ikke er første gang han får kritikk for å holde dyr i fangenskap.

– De som er imot dyreparker vil bruke ethvert argument for å kritisere dyreparken, det er ikke ukjent for oss, sier han, og betrygger at løven Aragon har det fint hos dem.

– Vi er helt trygge på Aragon har det bra. Videoen viser noen små øyeblikk hvor barn terger han – det ønsker vi selvfølgelig å unngå. Men med en gang han går bort fra vinduet er han helt avslappa og fin, sier dyresjefen.

Rolf Arne Ølberg er på plass i studio for å prate om at publikum ikke må terge løvene når de er på besøk i Dyreparken. Dette resulterer i at dyrene blir aggressive.

Sjefen for dyrene i Kristiansand dyrepark, Rolf Arne Øhlberg, tror ikke det er vondt ment av publikum og hisse opp løvene, men mener det er nødvendig å minne om at dyr skal behandles med respekt.