– Vet godt at kristne ledere utøver overgrep

Sogneprest Åsta Ledaal tror det foregår mye bak lukkede dører i kirken. – Det er ekstra vondt når overgrep skjer i Guds navn, sier hun.

Sogneprest Åsta Ledaal

Sogneprest i Arendal, Åsta Ledaal, ønsker å sette fokus på overgrep både i og utenfor kirken. Messen arrangeres i samarbeid med Senter mot seksuelle overgrep på Agder (SMSO) og Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Trefoldighetskirken i Arendal inviterer i kveld til messe om seksuelle overgrep. Sognepresten ønsker å sette fokus på misbruk og vold, spesielt innenfor kirkesamfunn.

Ledaal tror det foregår mye i det skjulte, også i kirkesamfunn på Sørlandet.

– Vi vet at det fortsatt skjer

– Jeg tror det er store mørketall. Vi vet at overgrep har skjedd, og at det kommer til å skje i framtida. Derfor er det viktig å sette fokus på problemet, sier hun.

Sognepresten mener kirka har et spesielt ansvar for å forebygge og motvirke overgrep. Ledaal tror overgrep i kirken er ekstra tabubelagt, og derfor vanskelig å snakke om.

– Vi vet godt at kristne ledere utøver overgrep. Det er ekstra ødeleggende for offeret når det skjer i Guds navn og kirkeledere står bak. De representerer kirken, sier hun.

Er kristne mer naive?

– Det tror jeg. Vi må ikke være så naive at vi ikke tror det skjer overgrep i kirkesamfunn på Sørlandet i dag, sier Ledaal.

Mener det snakkes for lite om overgrep

En av dem som torsdag kveld skal dele sine egne opplevelser er Wibekke Grønlund. Hun ble utsatt for overgrep gjentatte ganger fra hun var fire til hun var 16 år. Overgrepene ble utført av en mann i sin egen slekt.

Wibekke Adele Grønlund

Wibekke Grønlund har selv blitt utsatt for overgrep av en i egen slekt. Under kirkemessen snakker hun åpent om sine egne opplevelser.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg vet at det er et tabubelagt emne å snakke om, og derfor er det viktig for meg å stå fram med min historie. Jeg har blitt fortalt mange historier fra andre som også har blitt utsatt for overgrep. Det snakkes ikke nok om hva som skjer bak lukkede dører i kirka, sier Grønlund.

Sogneprest Åsta Ledaal i Arendal tror mange har fortrengt sine opplevelser. Hun håper derfor at mange tar turen når det i kveld inviteres til åpenhet rundt temaet i Trefoldighetskirken.

– Det er ekstra kinkig og skambelagt når det skjer i kirka. Det er dessuten lettere for en leder å ha en troverdighet, enn for overgrepsofrene. Gudstjenesten i kveld utfordrer folk til å sette ord på det, sier hun.