NRK Meny
Normal

– Verre og verre grisekjøring på Hovden

Grisekjøringa i slalåmbakken på Hovden blir bare verre og verre. Det mener far til 9 år gamle Jonas Sørbø, som ble kjørt ned i helga. Gutten fikk flere beinbrudd, mens synderen bare kjørte videre.

Jonas (9) med beinet i gips etter uvettig skikjøring på Hovden

Jonas (9) brakk beinet flere steder da han ble kjørt ned av en snowboardkjører på Hovden. Snowboardkjøreren kjørte bare videre etter hendelsen.

Foto: Siv Kristin Sællmann / Montasje: Leif Dalen / NRK

– Det gjør forferdelig vondt, sier Jonas Sørbø.

Han forteller at faren hans måtte bære ham forsiktig ned fra skibakken etter at han ble kjørt ned av ei jente på snowboard.

9-åringen ligger nå i gips på familiehytta, og kjemper med tårene. Det blir lenge til han kan bruke årskortet han nettopp hadde fått.

Redd for å ha med unger i bakken

Jenta på snowboard kjørte bare videre, og Jonas lå tilbake med tre brudd i beinet. Pappa Jan Arild Sørbø er tidligere alpinist, og han synes skikulturen på Hovden bare har blitt verre og verre.

– Jeg har vært her på Hovden siden 1980, og jeg ser mer og mer en kultur der man ikke bryr seg om alpinvettreglene i bakken. Jeg blir mer og mer redd for å ha med meg unger i bakken, når jeg kjenner på at folk kan komme fort bakfra.

Jan Arild mener det var bedre på Hovden før, da skisenteret var mindre og mer oversiktlig:

– Da var det lettere å oppdage folk som kjørte stygt. Man kunne lettere bli tatt, og konsekvensen var kanskje at man mistet kortet. Nå forsvinner du som en i mengden når du grisekjører, og da mister man effekten om at man er redd for å «bli tatt».

– For lite fokus på sikkerheten

Snøskredfare på Hovden

Leder av skipatruljen på Hovden, Torger Ledal.

Foto: Siv Kristin Sællmann

Også leder for skipatruljen på Hovden, Torger Leidal, synes svært mange kjører hensynsløst og uvettig.

– Det er for lite fokus på sikkerhet i anlegget. Ikke bare i tilfeller som dette, men også når det gjeler skred. Det er en generelt dårlig skikultur og sikkerhetskultur på Hovden skisenter. Dette ser vi altfor ofte, sier han.

Leidal er usikker på hva som kan få folk til å skjerpe seg.

– Det er mange mennesker i anlegget. Noen er gode på ski, noen er gode på brett, noen er redde. Så folk må ta litt hensyn til hverandre. Vi setter opp «sakte fart»-skilt, og prøver å få folk til å kjøre etter forholdene.