NRK Meny
Normal

– Vanskelig situasjon for Vegårshei

Vegårshei er preget etter at kommunens største private arbeidsplass, Norsk Treindustri, gikk konkurs. Men Øivind Svendsen i NAV sier de allerede er gått i gang med individuell oppfølging, noe som gir ham tro på framtiden.

NAV

Avdelingsdirektør i NAV Aust-Agder sier de som mister jobben ved Norsk treindustri på Vegårshei må søke jobber over et stort geografisk området.

Foto: Hans Erik Weiby

– Vi har med solide og flinke folk å gjøre, som har lang og god erfaring, så det er klart at disse vil være etterspurt. Men en del vil nok måtte søke jobber over et mye større geografisk område enn østre deler av Aust-Agder, sier Svendsen.

34 mistet jobben

Da Vegårshei-bedriften Norsk Treindustri gikk konkurs forrige uke, mistet 34 personer jobben. 20 av dem fra Vegårshei kommune.

Selv om det er tøffe tider i byggebransjen for tiden, mener likevel Svendsen at mange av dem som nå har mistet jobben er godt nok kvalifisert til å kunne fortsette et annet sted.

– Mange av de tidligere ansatte er helt klart etterspurt, men vi må nok forberede en del på at de kanskje må kvalifisere seg for andre type jobber enn de har hatt tidligere, sier Svendsen.

Fortsatt tro på fremtiden

25 år gamle Are Støylen har jobbet på Norsk Treindustri på Vegårshei i sju år. Han sier det var tøft å miste jobben. Likevel har han troen på fremtiden.

– Det er ikke sikkert det blir så lett, men jeg skal i hvert fall gjøre mitt beste for å få en annen jobb, sier Støylen, som også har tro på at det finnes jobber i området.

– Det store samtaleemnet

Ordfører på Vegårshei, Kjetil Torp, mener det råder en positiv atmosfære i kommunen, til tross for en stor konkurs i en liten kommune.

– Hvis vi skal relatere oss til folketall og sammenligne oss med en by som Arendal og en slik konkurs hadde skjedd der, ville det vært som om en bedrift med 700 ansatte i Arendal ville vært i samme situasjon. Det er klart at dette betyr veldig mye, sier Torp.

Han forteller at konkursen er det store samtaleemnet i bygda.

– Ja, det er det helt klart. Dette opptar folk. Det er snakk om mange ansatte og dette går også utover familiene til de som må gå. Det merkes.

Svendsen forteller at det allerede i forrige uke begynte med individuelle samtaler med dem som har mistet jobben. Han sier det var viktig å komme raskt i gang.

– Det er viktig å gi informasjon tidlig om hvilke jobber den enkelte kan søke, slik at når en så vanskelig situasjon oppstår, kan man ha mest mulig fokus på veien videre med tanke på jobb, legger han til.