NRK Meny
Normal

– Utrolig bittert å oppleve

Arendalsmannen Arne Smedal avviser korrupsjonsanklagene, og sier han aldri har tatt imot bestikkelser i løpet av sin 45 år lange gründer-karriere.

Sevan-gründer Arne Smedal om korrupsjonssiktelsen

VIDEO: Se intervju med Arne Smedal, som er hjernen bak Sevan Marine og sylinderformede oljerigger.

– Det har vært noen tøffe dager, sier arendalsmann og gründer av selskapene Sevan Marine og Sevan Drilling.

Fredag ble han siktet i det som kan bli en av Norges største korrupsjonssaker.

Nulltolleranse for korrupsjon

– Jeg har jobbet i denne bransjen i 45 år, og har aldri opplevd å bli avkrevd eller tvunget til å betale for å få kontrakter. Vi har hatt nulltoleranse for korrupsjon, sier Smedal, og forteller at Sevan var svært bevisste på at det forekom korrupsjon i Brasil, og at de har jobbet for å unngå slikt.

Arne Smedal

Arne Smedal er hjernen bak Sevan Marine og sylinderformede oljerigger, lik den som er avbildet bak ham på kontoret i Arendal. Dette er en av riggene som ble utleid til brasilianske Petrobras, og som Økokrim nå etterforsker som en mulig korrupsjonssak.

Foto: Morten Rosenvinge

Fra 2005 til 2008 var han styreleder for Sevan Marine, som da inngikk milliardkontrakter med brasilianske Petrobras.

Nå ønsker Økokrim å undersøke om kontraktene er et resultatet av grov korrupsjon og en del av Petrobras-skandalen som har herjet landet i lang tid.

Vil samarbeide

Ifølge Dagens Næringsliv skal Sevan-selskapene til sammen ha betalt flere titalls millioner kroner i bestikkelser for å lande milliardkontrakter for to rigger med Petrobras.

Etter at Sevan-navnet begynte å dukke opp i brasiliansk media i forbindelse med korrupsjonsskandalen, bestilte selskapet selv en granskingsrapport fra advokatfirmaet Selmer.

Sevan Marine

Sevan Marine i Arendal.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Rapporten, som ble offentliggjort i en børsmelding fredag, konkluderer med at «det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige utbetalinger har funnet sted».

Samme dag aksjonerte Økokrim mot Sevans lokaler flere steder i landet.

– Så lenge anklagene er så alvorlige som de er, ser jeg på siktelsen som en naturlig del av denne prosessen, sier han og påpeker at han ønsker et godt samarbeid med Økokrim for å få belyst saken så godt som mulig.

Økokrim har fulgt med

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland

Spesialetterforsker i Økokrim, Marianne Djupedal, forteller de har tatt beslag i alt fra datamaskiner til regnskap, og sier det kan være tidkrevende å gå igjennom all materiellet.

Foto: Økokrim

Spesialetterforsker i Økokrim, Marianne Djupesland, bekrefter at de har aksjonert mot arendalsmannen, men vil ikke si noe om hvor mange som er siktet.

Hun vil heller ikke tidfeste hvor lenge Økokrim har jobbet med saken.

– Vi kan ikke si når eller hvorfor vi ønsket å starte etterforskning, men vi valgte å aksjonere før helgen da Sevan Drilling kom med børsmeldingen, sier etterforskeren.

Følger pengestrømmen til utlandet

Djupesland understreker at de foreløpig er i en tidlig fase av etterforskning, og at ingenting er avgjort ennå.

– Vi har mye materiell å gå igjennom. Det er vanskelig å si hvor lang tid etterforskningen vil ta. Når vi skal følge pengestrømmer ut av landet, vet vi av erfaring at det kan ta tid, sier Djupesdal.

Smeland står fast på at han har rent mel i posen.

– Jeg kan ikke se at jeg verken har bidratt eller gjort aktive handlinger som skulle føre til en videre forfølgelse, sier gründeren.

Voyageur

Sevan Marine er kjent for sine sylinderformede oljerigger.

Foto: Sevan Marine