Siri Stavsholt Bujordet er pårørende til eldre som får vakuumpakket middag levert på døren hjemme hos seg selv i Kristiansand.
Så langt har hun bare hørt positive ting om maten fra sine.
– De synes maten er veldig god og er godt fornøyde. Det er ikke godt å vite hva kritikken er bygget på. Jeg tenker det er viktig å smake før man mener noe, sier hun.
Det er bedriften Kjøkkenservice, eid av Kristiansand kommune, som lager maten til eldre i Kristiansand.
Overrasket over kritikken
Tidligere denne måneden ble det kjent at mange av de 37 kontrollerte sykehjemmene i Agder-fylkene får kritikk for maten de serverer eldre. Det gjelder også sykehjem i Kristiansand.
– Vi opplevde bastant kritikk på maten på nesten alle sykehjemmene i Kristiansand. Vi ble veldig overrasket over kritikken fra beboere, pårørende og personale, sier pasient- og brukerombud i Vest-Agder Gunhild Solberg.
Klinisk ernæringsfysiolog i Kristiansand kommune, Thomas Gordeladze, er overrasket over det som har kommet fram.
– Det slo ned som en bombe, for det er ikke den erfaringen vi har med maten, sier han.
Gordeladze jobber selv hos Kjøkkenservice en dag i uken. Han har smakt maten og synes den er god.
– Ingen ting å sette fingeren på
Da rapporten kom, ble det bestemt å teste maten som gis til eldre i Kristiansand. Det til tross for at tidligere tester har gitt gode resultat.
Tirsdag var testpanelet bestående av pårørende, politikere, og ernæringseksperter, samlet på Vågsbygdtunet omsorgssenter i Kristiansand. Denne dagen var det en fiskerett og en kjøttrett som skulle vurderes.
Pårørende Siri Stavsholt Bujordet fikk smake.
– Det vi har smakt i dag har vært veldig godt. Det er absolutt ingen ting å sette fingeren på. Vi fikk blant annet torsk som virket helt fersk. Jeg synes det er utrolig at mat som har blitt varmet opp igjen, kan få så god kvalitet, sier hun.
– Det skulle bare mangle
Pasient- og brukerombud Gunhild Solberg er imidlertid ikke overrasket over resultatet på dagens test.
– Det skulle bare mangle at maten ikke smakte godt på en varslet testmiddag. Vi hadde representanter der også, som syntes maten var god. Det hadde vært mer interessant å ta en test som ikke var varslet, sier hun til NRK.
Fagkonsulent hos Kjøkkenservice, Ove Dahl, påpeker at maten testpanelet fikk smake, var laget akkurat på samme måte som den lages til vanlig.
I fire dager skal testpanelet teste til sammen ti ulike retter fra Kjøkkenservice.