NRK Meny
Normal

– For vanskelig å komme inn på russenter

Leder av levekårsutvalget i Vennesla mener det er altfor vanskelig for rusmisbrukere å komme inn på rehabiliteringssenteret Jegersberg Gård.

Jegersberg gård

Det er fire beboere ved Kristiansand kommunes store rusprosjekt Jegersberg Gård. Det er halvparten så mange som planlagt.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Det er kun fire beboere på Jegersberg Gård i Kristiansand, som er et senter for alle kommunene i regionen. Vennesla har ikke noen av sine rusmisbrukere på gården, og leder av levekårsutvalget i Vennesla, Inger Turid Tonstad (KrF), frykter man heller ikke vil få det.

– Premissene virker smale og det er kriterier for å komme inn som skaper usikkerhet rundt om vi får inn noen, sier Tonstad.

Vennesla er en av kommunene som har forpliktet seg til å bidra meg flere hundre tusen kroner i Jegersberg Gård de neste årene. Tonstad mener Vennesla i utgangspunktet har for lite penger innen dette feltet.

Store summer på få personer

Kristiansand kommune har brukt over 30 millioner kroner på å ruste opp den gamle gården til rehabiliteringssenter. Planen var at åtte beboere skulle flytte inn i fjor høst. Deretter skulle utvidelsene gå raskt.

Etter åtte måneders drift er det fremdeles bare fire beboere på rehabiliteringssenteret. Ingen av dem er fra Vennesla.

Tonstad mener det brukes store summer på få personer.

– Man har sluttet å be om garanti ifra Vennesla kommune til søkere til eksempelvis Evangeliesenteret, fordi man har fått avslag, sier Tonstad.

Et godt inntrykk

Terje Imeland (KrF) i tjeneste- og levekårskomiteen i Songdalen kommune er ikke enig med Tonstad. Tirsdag denne uken var han og resten av komiteen på omvisning på Jegersberg Gård. Imeland sier han har et meget godt inntrykk av arbeidet ved senteret.

– Her er det brukere som har slitt med rusavhengighet i årevis og kommer til Jegersberg Gård og får et helt nytt syn på sine egne ressurser, sier han.

– Foreløpig er det bare fire beboere ved senteret. Er det god bruk av ressurser?

– Når det gjelder tiltak som skal endre personers livsmål, kan vi ikke evaluere etter åtte måneders drift. Behandlingen stekker seg over tre år og tiltaket må få tid til å markedsføre seg selv gjennom positive historier fra brukere som har vært gjennom opplegget, sier Imeland.

Tar tid å bygge nytt tilbud

Virksomhetsleder Inger Ingebretsen i Kristiansand kommune mener politikerne må har is i magen. Fredag flytter den femte beboeren inn.

– Det er alltid utfordringer med et helt nytt tilbud. Nå har vi holdt på i åtte måneder. Vi har lært fra lignende prosjekter i Italia som har holdt på i 20–30 år. Det tar tid å bygge opp nye tilbud, sier Ingebretsen.

Det er lange køer ved andre rusbehandlinger, men Ingebretsen sier det tar tid å bli motivert for et opphold på Jegersberg Gård.

– Man skal gå fra å leve i et rusmiljø til et helt rusfritt miljø. Vi må ha respekt for at det tar tid å endre livsstilen, sier Ingebretsen.

Hun sier det er viktig at man ikke tar inn folk for fort, men når man ser at de har mulighet for å lykkes.

– Jegersberg Gård har dialog med kommunene og diskuterer hele tiden hvem som er klar for å flytte inn, sier hun.