Hopp til innhold

– Urettferdig at jeg henges ut for juks

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) avviser at han har brutt reglene for tildeling av pendlerbolig. Nå skal presidentskapet i Stortinget gå gjennom ordningen.

Tellef Inge Mørland snaker ut etter avsløringene om pendlerbolig

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap) sa ingenting om at han eide en leilighet i Oslo da han fikk innvilget gratis pendlerbolig i hovedstaden. De siste årene har denne leiligheten vært utleid.

Foto: Leif Dalen / NRK

Jeg føler det er veldig urettferdig at jeg henges ut for å drive med juks. Jeg har alltid prøvd å følge regelverket, sier stortingsrepresentanten til NRK.

Mørland fikk innvilget pendlerbolig i Oslo da han ble stemt inn på Stortinget i 2017.

– Har ikke holdt tilbake opplysninger

Selv oppgav aldri 41-åringen fra Arendal at han da allerede eide en leilighet i hovedstaden.

– Jeg leste regelverket og gjorde som jeg ble bedt om da jeg søkte. Jeg svarte på alt de ba om. Da tenkte jeg at Stortinget har fått det de trengte. Stortinget har vært klare på at jeg ikke har unngått opplysninger, sier han.

Tellef Inge Mørland, stortingspolitiker for Arbeiderpartiet. Foto: Gunnar Bratthammer

Tellef Inge Mørland (Ap) er en av flere stortingsrepresentanter som har vært kritisert for å ha pendlerbolig i tillegg til egen bolig i Oslo.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Tunge dager

Mørland forteller om noen vanskelige dager etter at Aftenposten på tirsdag skrev om at også han hadde fått gratis pendlerbolig i Oslo av Stortinget. Dette til tross for at han eier en leilighet i hovedstaden.

– Det har vært veldig tunge dager særlig fordi jeg vet at jeg har fulgt alt vi er blitt informert om i regelverket, sier Mørland.

Men hvorfor skal du tjene penger på å leie ut din egen leilighet og la skattebetalerne ta regningen for din stortingsleilighet?

– Fordi jeg mener jeg har de samme boligkostnadene som alle andre stortingsrepresentanter. Det er jo slik regelverket har vært. Og dette har jo ikke Stortinget hatt noe imot. Hvis jeg hadde hatt leilighet i Bergen hadde jo ingen brydd seg, sier han.

Mørland sier han ikke har blitt informert om regler som tilsier at han ikke var kvalifisert til å søke pendlerbolig.

Tellef Inge Mørland (Ap) etter avsløringen om pendlerbolig

Mørland er glad for at det nå skal bli en gjennomgang av regelverket, og håper at hans leilighetstrøbbel ikke spenner bein på gjenvalg som arbeiderpartiets mann fra Agder.

Foto: Leif Dalen / NRK

Stortinget skal gjennomgå reglene

Etter valget vil Stortingets presidentskap gå gjennom reglene for pendlerboliger. Det bekrefter stortingspresident Tone W. Trøen (H) til Aftenposten i dag.

Hun sier det er viktig å sikre at ordningene er i tråd med intensjonen.

– De er folkevalgte i hele landet, og må kunne gjøre sitt arbeid her i Oslo. Men ordningen må også brukes i tråd med intensjonen i ordningen, sier Trøen til avisen.

Stortingspresident Tone W. Trøen

Nå skal reglene for pendlerbolig gjennomgås av Stortingets presidentskap.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

Har tatt selvkritikk

Stortingets administrasjon mener at Mørland ikke har brutt noen regler. De sendte i går kveld ut en pressemelding der de tok selvkritikk på at de ikke stilte flere spørsmål.

– Vi ser at vi i søknadsprosessen i større grad bør etterspørre mer detaljert informasjon om behovet for pendlerbolig. Og vi har merket oss Mørlands ønske om at vi burde vært tydeligere og mer detaljert. Det er et læringspunkt, sier direktør i Stortingets administrasjon, Marianne Andreassen.

Stortinget

Aftenposten har kartlagt hvordan dagens statsråder, partiledere og andre politikere har benyttet seg av ordningen med pendlerbolig.

Foto: Tore Ellingseter / NRK