NRK Meny
Normal

5400 sørlendinger har deltatt i unikt tarmkreftprosjekt

5400 sørlendinger har deltatt i et omfattende tarmkreft-prosjekt ved Sørlandet sykehus. Om lag 150 av disse personene vil slippe å få tykktarmskreft i fremtiden på grunn av undersøkelsen, mener prosjektlederen.

Tarmoperasjon

Sørlandet sykehus har gjennomført et omfattende og unikt tarmkreft-prosjekt de siste årene.

Foto: NRK

Norge har en av verdens høyeste forekomster av tarmkreft, men tarmscreening av befolkningen er ikke en del av det offentlige helsetilbudet.

En screening av befolkningen og tidlig behandling kan redusere tarmkreftdødeligheten med 27 prosent, viser en norsk studie.

Aftenposten har tidligere meldt at Kreftforeningen ønsker en landsdekkende tarmkreft-screening, men helseminister Bent Høie (H) vil vente.

Flere land har offentlige screeningprogrammer, men helseministeren vil vente med å innføre dette her i landet inntil det foreligger resultater fra et pilotprosjekt i Østfold og Vestre Viken helseforetak i 2018.

Unikt prosjekt

Tarmkreftprosjektet ved Sørlandet sykehus, som ble avsluttet i sommer, er et unikt prosjekt i norsk og internasjonal sammenheng.

Det sier professor og forsker ved Universitetet i Oslo og prosjektleder for undersøkelsen ved Sørlandet sykehus, overlege Michael Bretthauer.

– Dette er den første studien i verden som prøver å finne ut om kikkertundersøkelse av hele tykktarmen kan redusere forekomsten og dødeligheten av tykktarmskreft. Så dette har aldri blitt gjort før og vi er veldig glade for at vi har fått gjort denne studien her på Sørlandet, sier Bretthauer.

– Hvor mange krefttilfeller har dere oppdaget gjennom dette prosjektet og alle undersøkelsene som er gjort?

– Vi har oppdaget 14 personer som har hatt kreft og som har kunnet få behandling tidligere enn om de ikke hadde møtt til kikkertundersøkelsen. Men nå er ikke oppdagelsen av kreft hovedmålet med denne studien og undersøkelsen. Hovedmålet har vært å finne forstadier til kreft for å forhindre videre utvikling, sier han.

Oppdaget mange forstadier til kreft

Ole Høie (t.v.) Michael Bretthauer (t.h)

Michael Bretthauer (t.h) er godt fornøyd med den store tarmkreftstudien ved Sørlandet sykehus. Her sammen med overlege Ole Høie på et undersøkelsesrom.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Bretthauer sier til NRK at tarmkreftstudien ved Sørlandet sykehus har oppdaget mange forstadier til kreft.

– Forstadier til kreft er ganske vanlig i den norske befolkning, i alle fall når man er rundt 60 år eller eldre. Vi oppdaget forstadier til tykktarmskreft hos cirka 25 prosent av dem som kom til undersøkelsen. Så hos cirka 1300 pasienter her på Sørlandet fant vi forstadier til kreft som vi selvfølgelig fjernet samtidig med undersøkelsen, sier han.

– Men det betyr ikke at alle disse ville ha fått kreft i tarmen hvis det ikke var blitt oppdaget?

– Nei, absolutt ikke. Forstadier til kreft er som sagt vanlig. Det er slik at nesten alle tilfeller av tykktarmskreft kommer av forstadier, men ikke alle forstadier blir til kreft. Kun 10 prosent av forstadiene blir til kreft, men problemet er at vi ikke vet hvilke som utvikler kreft. Derfor er vi opptatt av å gå inn, finne de og fjerne alle forstadier for å forhindre sykdom i fremtiden, sier Bretthauer.

– Hvor mange sørlandsliv er spart som følge av denne undersøkelsen?

– Nå er dette en vitenskapelig studie, men vår antagelse og forhåpning er at dødeligheten reduseres med om lag 40–50 prosent og det vil si at cirka 130–150 personer vil unngå å få tykktarmskreft i fremtiden, sier Bretthauer.

Fornøyd med deltagelsen

Kreft i tykktarm og endetarm er Norges tredje hyppigste kreftform og hvert år får cirka 3500 nordmenn denne diagnosen.

Rundt 62 prosent av dem som ble invitert til å delta i tarmkreftstudien ved Sørlandet sykehus møtte opp.

– Er dere fornøyde med oppmøtet?

– Vi har ikke de endelige tallene for oppmøtet enda, men vi er fornøyde. Kikkertundersøkelse av hele tykktarmen er en undersøkelse som er noe krevende for pasientene. Det er ikke vondt, men en ubehagelig situasjon. Man må også tømme seg med innholdet i tarmen på forhånd, så det krever litt å være med. Men vi er fornøyd med at over 60 prosent kom og gjorde dette, sier han.