Hopp til innhold

– Undergraver folks tillit til politiet

Høyresiden i sørlandspolitikken reagerer kraftig på at politiet planlegger å slutte å bry seg med småkriminalitet, mens grensen for å etterforske voldtektssaker skal høynes. Men det er ikke politiet som får skyllebøtta.

Politiuniform

Åse Michaelsen (Frp) og Peter Gitmark (H) mener agderpolitiets planlagte prioriteringer for neste år vil skape utrygghet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/Svein Sundsdal / NRK

– Slik jeg vurderer det er det veldig dårlig i forhold til folks lovmoral og tilliten til politiet og vår egen rettsstat at man ikke skal få hjelp når man har små hendelser, sier Høyres Peter Gitmark til NRK.no.

Lovbrudd uten etterforskning

– Folks tillit til både politiet og til at vi skal få hjelp når vi trenger det undergraves med denne type lister, så jeg synes det er veldig synd at den finnes, fortsetter Gitmark.

Listen han snakker om er en lekket skisse fra Agder politidistrikt som røper politiets planlagte prioriteringer til neste år, som Fædrelandsvennen har fått tilgang til.

Til neste år må agderpolitiet hente inn underskudd både i år og i fjor.

I statsbudsjettet for 2012 får agderpolitiet heller ikke mer enn tidligere.

Mangelen på penger fører til nedprioriteringer og fra neste år vil politiet ikke etterforske småkriminalitet som mindre tyverisaker, naskeri mot voksne, nabotvister, ærekrenkelser, trafikkuhell og mindre trusselsaker.

Politiet ser seg også nødt til å heve terskelen for å etterforske mulige voldtektssaker.

Kriminalsjef Arne Pedersen

Kriminalsjef Arne Pedersen i Agder politidistrikt skal vurdere om enkelte volds- og voldtektssaker skal etterforskes. (Arkivfoto)

Foto: Einar Kleveland / NRK

Om den fornærmede ikke vil la seg undersøke på voldtektsmottaket eller ikke vil samarbeide på andre måter, kan saken bli henlagt uten etterforskning.

I tillegg kan andre mindre alvorlige voldssaker bli henlagt dersom det krever for store ressurser.

Det er kriminalsjef Arne Pedersen på Agder som skal ta stilling til om sakene er verdt å etterforske.

Forstår politiet

– På den ene siden forstår jeg politiet. At man har sånne lister i en desperat ressurssituasjon og man må prioriterte rått og kynisk det som er det viktigste, sier Gitmark.

– Men problemet ligger først og fremst hos ressurssituasjonen. Politiet selv gjør sitt ytterste og beste med de ressursene de har fått til rådighet, mener stortingspolitikeren fra Vest-Agder.

Også Åse Michaelsen går kraftig ut mot nedprioriteringene i politiet.

– Dette viser hvor langt det har gått. Politiet har én oppgave, og det er å sikre trygghet for befolkningen. Det gjelder på alle områder, sier Michaelsen, som er stortingsrepresentant for Frp i Vest-Agder.

– Selvfølgelig må vi se på enkelte strukturendringer. Men uansett så bør det være ressurser til politiet slik at de kan løse oppgavene både vi som befolkning forventer og som de selv ønsker å utføre, sier Michaelsen.

Ikke nok å rutte med

Torsdag fortalte NRK at 15 politivikarer ikke får fortsette grunnet mangel på penger i agderpolitiet. Etter nyttår venter trolig NAV-kontoret for flere av dem.

Fredagens liste-avsløring viser at politiet må kutte ytterligere.

– Det tror jeg gir folk en utrygg situasjon der en aldri vet om det er noen som kommer hvis en ringer når det skjer noe. Sånn kan vi ikke ha det, sier Michalsen.

Hun mener det er forståelig at mye penger fra statsbudsjettet går til Oslo og arbeid i forbindelse med terror etter 22. juli – 675 millioner kroner går til arbeid i forbindelse med terrortiltak.

Men det burde ikke være slik at dette går ut over distriktene, mener Frp-kvinnen, og får støtte av Peter Gitmark.

– Jeg vil si til justisministeren at han har et stort ansvar for å se til at politiet er til stede i alle deler av Sørlandets kommuner. Og det er kun mulig dersom en får økte bevilgninger til Agder politidistrikt, sier Gitmark, som lover mer penger med Høyre ved makten.

– Dersom Høyre kommer til makten i 2013 vil vi oppleve et helt annet politibudsjett, garanterer Peter Gitmark.

– Hvordan forvaltes pengene?

Freddy de Ruiter

Freddy de Ruiter mener politimesterens forvaltning av ressurser må ses på. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter for Ap i Aust-Agder reagerer spesielt på at terskelen for å etterforske voldtekter skal bli høyere.

– Dette er helt i strid med politiets direktiver, sier de Ruiter til NRK.

Han er imidlertid ikke så sikker på at grunnen til nedprioriteringene er for lite penger.

– Politiet på Agder har fått mye mer penger de siste årene enn tidligere. Da må man spørre seg hvor det blir av pengene. Det er en debatt vi må ta om hva ressursene brukes til, sier de Ruiter.

Ap-mannen mener det bør vurderes om politikere skal få mer ansvar for ressursforvaltningen og politisjefene mindre.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %