– Umulig å bli førstekandidat

Arbeiderpartiets bystyrepolitiker i Kristiansand, Maryam Dehghan, hevder det er umulig for politikere som ikke er etnisk norske og komme på førsteplass på partilisten.

Maryam Dehghan

Bystyrepolitiker i Kristiansand Maryam Dehghan (Ap) sier politikere, med ikke norsk etnisk bakgrunn, ikke får nok makt.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Maryam Dehghan

Maryam Dehghan (Ap) forteller om et vanskelig politisk liv i Kristiansand for politikere med ikke norsk etnisk bakgrunn.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er umulig, man vil aldri bli valgt som førstekandidat. Grunnen til at det skjer i Oslo er fordi de har så mange kandidater som kan få topp-plasser. Men i Kristiansand, ikke tale om, de tør ikke, sier Dehghan.

– Får ikke nok makt

Ap-politikeren mener holdningene ikke er bra nok, og at politikere, med en annen etnisk bakgrunn enn norsk, ikke får nok makt.

– Nesten alle partiene hadde en kandidat i det forrige partivalget. Det var positivt, men de ville ikke gi makten fra seg for ingen av oss kom på første eller andreplass. De vil ikke bruke oss, men det taper de på.

– Ingen av oss skal fortsette, ingen av oss tar gjenvalg. Det viser hvordan vi opplever det politiske liv i Kristiansand, sier Dehghan.

Ser poenget

Mette Gundersen

Mette Gundersen (Ap) sier hun ser Maryam Dehghans poeng. Arkiv

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Varaordfører i Kristiansand, Mette Gundersen (Ap), sier ting tar tid og viser til at det tok 100 år før en kvinne toppet listen i Kristiansand Arbeiderparti.

– Maryam Dehghan har et godt poeng som jeg synes partiene skal diskutere. Vi vet at politikere med innvandrer-bakgrunn topper partilister i flere byer i Norge, men her i byen ser det ikke ut til å skje i denne perioden.

– Jeg synes vi i Arbeiderpartiet jobber systematisk med å løfte innvandrere både lokalt og nasjonalt, men vi kan alltid bli flinkere, avslutter Gundersen.