Normal

Mener UiA bør kutte i studietilbudet

Studiedirektør Bjørn Monstad mener Universitetet i Agder satser for bredt og mener studietilbudet må spisses.

Bjørn Monstad

Studiedirektør ved Universitetet i Agder, Bjørn Monstad, mener studietilbudet er for stort og vil kutte.

Foto: Tor Martin Lien / Universitetet i Agder

– Vi har i to år jobbet med en gjennomgang av hele studieporteføljen vårt. UiA er blant de universitetene i Norge som har bredest tilbud, og mange vil si at tilbudet er for bredt, sier Monstad til NRK.no.

Han sier det er aktuelt å slå sammen eller kombinere tilbud. Enkelte studieretninger vil også bli faset helt ut. For stort studietilbud representerer et problem, ifølge studiedirektøren.

– Når vi har et så spredt tilbud, så spisser vi oss ikke nok rent kunnskapsmessig og forskningsmessig i forhold til det å være et universitet, mener Monstad.

UiA

Universitetet i Agder har i år over 10.000 studenter.

Ny rekord

Universitetet vil i år igjen sette rekord i antall studenter. I fjor passerte UiA 10.000 studenter. I år er antallet gått ytterligere opp. Men det er fortsatt ledige studieplasser.

– Det er erfaringsmessig en del studenter som ikke møter opp, så plasser kan bli ledige. Men vi har også nå ledige plasser på enkelte studieretninger, sier Monstad.

Ifølge Monstad er det mulig å sikre seg plass på en del språkfag. Det er også ledig på realfagslinjer samt kunstfag som dans, drama og musikk.

I Grimstad er det ledige plasser ved grunnskoleutdanningen. I Kristiansand er det også ledige plasser på den nye lektorutdanningen med spesialisering innen fremmedspråk.

Disse fagene fylles først opp

– Studiene som fylles opp først er økonomifagene, sykepleierutdanningen, lærerutdanningen og ingeniørstudiene. Tidligere var det utfordrende å rekruttere ingeniørstudenter, men for samfunnets del er det viktig at disse fagene nå fylles fort, sier Monstad.

Studiedirektøren opplyser at 60 prosent av studentene ved UiA nå er kvinner. NRK fortalte torsdag at stadig flere kvinner tar over de krevende studiene. Den trenden ser de også ved UiA.

– Der er en tendens at kvinner i større grad velger økonomistudier som er krevende. De er overrepresentert på bachelorstudiet, men vi ser samtidig at det er flere menn som fullfører mastergrad innen økonomifag, sier Monstad.

Fortsatt kjønnsforskjeller

– Er du fornøyd med balansen mellom kvinner og menn?

– Det er i alle fall en nasjonal tendens. Men jeg skulle gjerne sett at det var en større kjønnsbalanse mellom fagene. Selv om det er flere kvinner som velger ingeniørstudiet, så er det fremdeles få menn som velger sykepleiefag. Det er også en kvinnedominans på lærerutdanningen, sier Monstad.