NRK Meny
Normal

– Kan ikke ha tyggis-sigaretter i hyllene

Godtebutikken Gottis i Kristiansand selger tyggegummisigaretter og disse står synlig i butikkhyllene. Dette er ikke tillatt, mener helse- og omsorgsavdelingen hos Fylkesmannen.

Godteributikk selger tyggis-sigaretter

Tobakksskadeloven er klar på at tyggis-sigarettene ikke kan ligge synlig i godtehyllene, mener Fylkesmannen i Vest-Agder.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Tyggis-sigarett

Tyggis-sigarettene ligner på vanlige filtersigaretter.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Godteributikk selger tyggis-sigaretter

Godtebutikken Gottis i Markens i Kristiansand selger tyggis-sigaretter.

Foto: Odd Rømteland/NRK
Tyggis-sigarett

Disse tyggis-sigarettene skaper nå diskusjon.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK

Tobakksskadeloven § 24 første ledd inneholder forbud mot synlig oppstilling av tobakksvarer og røykeutstyr.

Loven inneholder også regler når det gjelder tobakksimitasjoner og tobakkssurrogater.

«Synlig oppstilling av tobakksvarer og røykeutstyr på utsalgssteder er forbudt. Tilsvarende gjelder for tobakksimitasjoner, tobakkssurrogater og for automatkort som gir kunden adgang til å hente ut tobakksvarer eller røykeutstyr fra automat», heter det i lovteksten.

Tyggegummisigaretter omfattes av Tobakksskadeloven, mener Fylkesmannen i Vest-Agder.

Må ikke stå synlig

– Tobakksimitasjon defineres i samme lovs § 2 som produkter som etter sin utforming har en nær likhet med tobakksvarer eller røykeutstyr, men som ikke inneholder tobakk eller dets surrogat. Eksempler på slike produkter er sjokoladesigaretter, lakrispiper og lekesigaretter.

Det sier seniorrådgiver i helse- og omsorgsavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder, Kristin Hagen Aarsland, til NRK.

Hun er helt klar på at det etter tobakksskadeloven ikke er tillatt å ha tyggegummisigaretter synlig utstilt i butikkhyllene.

– Etter tobakksskadeloven er det ikke tillatt med synlig oppstilling av tyggegummisigaretter, såfremt disse ligner på eller har nær likhet med en vanlig sigarett, sier hun til NRK.

Mener loven er diffus

Godtebutikken Gottis i Kristiansand selger ikke hverken tobakk eller snusprodukter, men tyggegummisigarettene ligger godt synlig i butikkhyllene sammen med andre søtsaker.

Daglig leder og innehaver av Gottis, Ragnar Tharaldsen, mener Tobakksskadeloven er diffus når det gjelder godteri som ligner på tobakksprodukter.

– Vi vil selvfølgelig sjekke opp i dette og finne ut hvor grensene går. Jeg synes loven er litt diffus på dette området. Vi har mange barn og ungdom inne i vår butikk og har valgt å ikke selge tobakksvarer, men tyggegummi-sigaretter har vi hatt i hyllene i flere år uten å ha fått noen klager på dette hverken fra kunder eller myndighetspersoner, sier han.

– Selger dere mye av disse tyggis-sigarettene?

– Ja, vi selger en del, og det er fortrinnsvis ungdom som kjøper disse.

– Hva tenker du om at det ikke er lovlig å ha disse produktene synlig i hyllene?

– Jeg tror ikke noen tar skade av dette, og jeg tror ingen begynner å røyke etter å ha kjøpt tyggis-røyk. Men dersom det skulle være ulovlig å ha dette synlig i butikken, så vil vi selvsagt rette oss etter loven, sier Tharaldsen.

Tharaldsen driver to godtebutikker i Kristiansand og sier at det er mange godtebutikker i landet som har godteri- eller tyggissigaretter i sitt varesortiment.