– Trodde ansettelsen var en spøk

Da Ap-politiker Abdullahi Mohamed Alason hørte om ansettelsen av Leyla Hasic som administrasjonskonsulent i Islamsk Råd Norge, trodde han ikke på det. – Jeg trodde det var en spøk, sier han.

Leyla Hasic med nikab

Leyla Hasic er ansatt som administrasjonskonsulent i Islamsk Råd Norge. Det får flere til å reagere.

Foto: NRK

Tirsdag morgen ble det kjent at Islamsk Råd har ansatt Leyla Hasic (32), som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab, for å drive kommunikasjonsarbeid og være brobygger til storsamfunnet.

Moské ansatte kristen

Det får norsk-somaliske Abdullahi Mohamed Alason til å reagere.

– Jeg trodde det var en litt for tidlig 1. april i dag og jeg stiller spørsmål om det var lurt å gjøre det i en tid hvor samfunnet er så splittet. Vi burde heller se på hva som kan samle oss, ikke det som kan skape avstand, sier Alason.

Laster Twitter-innhold

Han mener at Islamsk Råd Norge ikke burde ansatt en kommunikasjonsarbeider med så sterke og kontroversielle standpunkter.

– I en moske i Minneapolis ansatte de en kristen kommunikasjonsarbeider, og det gjorde de for å skape en relasjon til resten av befolkningen, forteller Alason.

– Ikke forbudt å gå med nikab

Han legger vekt på at det viktig å veie sine ord i debatten.

– Det er ikke forbudt verken å gå med nikab eller å ansette folk som bruker nikab. Men om det er lurt å gjøre det, er et annet spørsmål. Jeg har fulgt med i media og i sosiale medier: der er det allerede mye grums og mye hat. Det trenger vi ikke. Vi må ha en verdig debatt og være edruelige i hva vi side, sier Alason.

Selv ville han ikke ansatt en kvinne med nikab i en lik stilling.

– En nikab er ikke med å forene. Samfunnet er ikke modent nok til å nok til å akseptere det. Det er vår utfordring, avslutter Alason.

Kritikk fra statsråd

Leyla Hasic (32) har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det ansiktsdekkende sløret som hun selv ikler seg.

Linda Hofstad Helleland Facebook-post hvor hun kritiserer Islamsk råd

Linda Hofstad Helleland kritiserte Islamsk Råd på sin Facebook-side.

Foto: Skjermdump

Islams råd fikk tirsdag blant annet refs av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) for å ha ansatt henne i stillingen som kommunikasjonsrådgiver.

– Religionsfriheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturminister å ytre meg om organisasjoner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sa hun.

Benekter

IRN selv har avvist at Leyla Hasic skal fronte organisasjonen utad, og avfeid kritikken av ansettelsen.

– Hennes fremste arbeidsoppgaver blir på kontoret. Dette er en kontorjobb. Jeg synes det er utrolig at de samme menneskene som er så opptatt av ytringsfrihet, reagerer på at en kvinne med nikab kommer seg ut av huset og deltar i arbeidslivet, sa Afsar til TV 2.

IRN representerer for tiden 42 ulike muslimske menigheter med vel 82.000 muslimer som medlemmer, ifølge organisasjonens egenpresentasjon.