– Trist at friske organer går tapt

Mange livreddende organdonasjoner blir ikke gjennomført fordi pårørende sier nei. – Trist, mener de som står i donorkø.

Magne Mydland

VIDEO: Fire ganger i uka må Magne Mydland til sykehuset for å rense blodet. Det tar totalt 16 timer.

Magne Mydland fra Kristiansand er en av 420 personer som venter på nytt organ. Nyrene hans fungerer ikke.

40-åringen har en autoimmun sykdom, som gjør at kroppens immunsystem feilaktig angriper friske celler, ødelegger disse og det vevet de tilhører, ifølge Pasienthåndboka.

I 2007 fikk han nyren til søsteren, men nå er også den ødelagt. Derfor må han til dialyse fire ganger i uken. Der sitter han i fire timer hver gang.

– For min del vil en ny nyre bety et fullverdig liv der jeg kan tilbringe mye mer tid sammen med kone og barn, sier Mydland.

Magne Mydland

Magne Mydland sier det er viktig å avklare organdonasjon før det er for sent.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Etterlatte sier nei

Tall fra Rikshospitalet viser at mange livreddende organdonasjoner aldri skjer. I fjor endte 40 av 160 forespørsler med avslag.

I over 30 av avslagene var det de etterlatte til den avdøde som sa nei, ofte uten å kjenne til avdødes ønske.

– Jeg synes det er veldig trist at friske organer går tapt fordi man ikke snakker sammen før man dør. Jeg tror at veldig mange egentlig har et ønske om å kunne redde andres liv, sier tobarnsfaren.

Magne Mydland

SYK, MEN I JOBB: Magne Mydland jobber maskinsjef på MS Sjøkurs og lærer ved Sørlandets Maritime Videregående skole. Dialysene tar han på ettermiddagen.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Må snakke om organdonasjon før man dør

Mathisen

Troels Normann Mathisen er informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Troels Normann Mathisen er informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon. Han sier at en donor i snitt redder tre liv, og påpeker at de 30 sakene i fjor kunne ha sendt 90 personer ut av donorkøen.

– Men det skjedde dessverre ikke fordi folk ikke snakker sammen og forteller familien og sine nærmeste hva de mener om organdonasjon, sier Normann Mathisen.

– Vi antar, og det har vi også fått signaler om fra sykehusene, at når de pårørende ikke kjenner til hva den avdøde mener om organdonasjon, så blir det gjerne et nei.

Forstår det er vanskelig

Dialysen gjør at Magne Mydland ikke kommer til å dø i donorkø, slik andre kan og gjør. Men han må mest sannsynlig vente mellom ett og to år før han får ny nyre.

Han skulle ønske det gikk fortere, men forstår at mange etterlatte synes det er vanskelig å si ja.

– For de pårørende som plutselig blir stilt spørsmål om de avdøde kan donere organer, så vil det være vanskelig i en slik sorgsituasjon, sier han.

– Snakker man om dette tidligere, så vet man om avdøde ønsker å kunne være til hjelp for andre. Da er det selvfølgelig lettere å si ja, sier Mydland.

Dialyse

DIALYSE: Fire ganger i uka må Magne Mydland på Sørlandet sykehus i Kristiansand for å rense blodet sitt. Han må sitte stille i en stol i fire timer hver gang.

Foto: Håkon Eliassen / NRK