Hopp til innhold

– Trenger flere sykehus i beredskap

Aksjonskomiteen for «Bevar Flekkefjord sykehus» er klar på at det er behov for flere sykehus i landsdelen i beredskap. Komiteen viser til flommen som rammet sykehuset i Kristiansand.

Vann i kjeller sykehuset

Vannet flommet inn i kjelleren på sykehuset i Kristiansand.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Alle operasjoner ved sykehuset i Kristiansand var avlyst tidlig mandags morgen. Akutte innleggelser ble henvist til Arendal på grunn av skadene etter flommen.

Søndag kveld ble fire avdelinger ved sykehuset stengt. Mandag ettermiddag var det nesten normal drift igjen ved sykehuset.

Trenger beredskapen

Rolf Terje Klungland i aksjonskomiteen «Bevar Flekkefjord sykehus» mener at beredskapen blir svekket dersom det bare blir ett sykehus igjen i landsdelen.

Rolf Terje Klungland

Rolf Terje Klungland mener sykehusberedskapen svekkes dersom det bare blir ett sykehus i Agder.

Foto: Lars Eie / NRK

– Det er trist for sykehuset i Kristiansand som havner oppe i en situasjon der de må stenge avdelinger. Og det er trist for pasientene som blir rammet. Men det viser jo at det er viktig å ha flere sykehus i beredskap, mener Klungland.

En prosjektgruppe har foreslått bare ett sykehus på Agder etter 2030. Det er det mange protester mot. Flere er bekymret hva som kan skje med sykehusene i Arendal og Flekkefjord etter år 2030.

– Hadde det ikke vært sykehus som kunne overta pasienter fra Kristiansand, så måtte de ha blitt sendt til sykehuset i Skien eller Stavanger som hadde vært de nærmeste, sier Klungland.

Vektig argument

Klungland mener at flommen nå er et vektig argument for å beholde flere sykehus i landsdelen.

– Denne gangen var det vann som satte store deler av sykehuset i Kristiansand ute av drift Det kan være andre situasjoner som kan oppstå og som kan sette sykehuset i Kristiansand ute av funksjon. Da må vi ha sykehus i nærheten, mener Klungland.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sier til NRK at han ikke vil blande prosessene og kommentere beredskapen eller sykehusstrukturen. Men han sender likevel en stor takk til sykehuset i Arendal.

Sykehusdirektør Jan Rogert Olsen

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen vil ikke si noe om sykehusstrukturen nå.

Foto: Lars Eie / NRK

– Jeg vil takke organisasjonen i Arendal som overtok pasientstrømmen fra Kristiansand, sier Olsen til NRK.