NRK Meny
Normal

– Trålen satt fast i bunnen

Fiskebåten Carina forliste i februar i fjor og to menn fra Lindesnes omkom. Nå er Havarikommisjonens rapport klart.

Fiskebåten Carina forliste i februar i år

Havarikommisjonen konkluderer med at trålen satte seg fast i havbunnen da båten forliste i februar i fjor.

Foto: Politiet/SeaBed

Fiskebåten «Carina » sank 12. februar utenfor Lindesnes i fjor. Om bord i båten var de to brødrene Arnfinn og Øystein Fjeldsgår fra Lindesnes. Det var to svært erfarne fiskere som trålet mellom Markøy og Bispen.

De to var godt kjent i området, men ifølge Havarikommisjonen satte trålen seg fast i en forhøyning. De to planla trolig å tråle gjennom en renne på sjøbunnen. Men vestlig strøm kan ha ført til at trålen hang fast i en forhøyning.

Kantret raskt

Ifølge rapporten fra Havarikommisjonen kantret «Carina » raskt. Trolig har vann på dekk og sjø og vindforholdene medført at fiskebåten ble ustabil. Den samlede belastningen med været, åpne lasteluker og at trålen satt fast i sjøbunnen har sannsynligvis bidratt til at fartøyet har kantret.

Carina

Carina sank trolig på grunn av trålen satt fast i bunnen, samt vær og vind.

Foto: Politiet/SeaBed

Lå på 155 meters dyp

Carina ble funnet på 155 meters dyp 2,4 nautiske mil sør for Ullerøysund lykt. Båten ble funnet om lag en måned senere med de to omkomne brødrene om bord. De ble hentet opp, men fiskebåten ligger fortsatt på havbunnen.

Les også:

Ifølge rapporten fra Havarikommisjonen kunne ikke fiskebåten Carina løse ut trålwiren raskt. Det stilles ikke krav til at trålere under 15 meter skal tåle krenging om trålen sitter fast.

Åpen lasteluke

Fartøyets lasteluke var åpen og styrehuset var ikke værtett. Dette kan ifølge Havarikommisjonen hatt avgjørende betydning for utfallet. Havarikommisjonen ber også Sjøfartsdirektoratet om å undersøke om flere fiskebåter mangler værtette luker og dører for å sette i verk tiltak for få disse tette slik kravene er i dag.

Det blir en spesiell hummersesong for fiskerne i Lindesnes. I år må de fiske uten brødrene Arnfinn og Øystein Fjeldskår. De omkom i et forlis tidligere i år.

Carina Forliste 12. februar, 2014.