– Tøff høst for flere lånekunder

Bankene er forberedt på at flere boliglånskunder får betalingsproblemer utover høsten.

Thor-Christian Haugland

Kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 SR-Bank Tor-Christian Haugland.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Bankene har så vidt begynt å merke virkningene av nedgangen i oljebransjen og forbereder seg på tøffe tider for lånekunder som har mistet jobben.

– Vi har ikke merket så mye til nå, fordi mange har en oppsigelsestid og sluttpakke. Men vi har diskutert det og vi er litt engstelige for høsten og utover vinteren at det vil komme i større grad, sier Kjell Omland i Evje og Hornnes Sparebank.

Sagt opp før de startet

Til nå har banken bare registrert at en del kunder har hatt behov for hjelp etter innskrenkninger på jobbmarkedet.

Vi merker at det er et større antall kunder som kommer nå og ber om avdragsutsettelse, fordi de har mistet jobben

Kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 SR-Bank, Tor-Christian Haugland

– Det er alt ifra de unge som er ferdig med utdannelse og nettopp fått seg jobb, men som har blitt sagt opp før de i det hele tatt har tiltrådt.

– Også har du de som har vært i jobb lenge men som dessverre har blitt oppsagt, så det er jo en litt fortvila situasjon, sier Omland.

Har banken noen form for kriseplan?

– Nei, men vi har diskutert det mye, og vi vil prøve å hjelpe disse så mye vi kan. Også må vi se på hvert enkelt tilfelle for de er veldig forskjellige. Men det er klart at vi må prøve å hjelpe de til de har fått seg noe nytt å gjøre, forklarer bankmannen.

Ber om utsettelse

Også SpareBank 1 SR-Bank merker at det er flere kunder i landsdelen som får problemer med boliglånet.

– Ja, vi merker at det er et større antall kunder som kommer nå og ber om avdragsutsettelse, fordi de har mistet jobben, sier kommunikasjonsdirektør Tor-Christian Haugland.

– For ett år siden så var jo det nesten ikke eksisterende, så endringen har vært stor.

– Heldigvis så registrerer vi også samtidig at de som ber om utsettelse kommer til banken før de havner i problemer, og i løpet av noen måneder så er en god del av disse tilbake i arbeid, avslutter Haugland.