NRK Meny
Normal

– Ting er ikke så lyst som det en gang var

Nyutdannede Juliane Gundersen fra Kristiansand risikerer å miste sin andre jobb på et drøyt år i oljebransjen. Likevel ser hun optimistisk på fremtiden.

Oppsigelsene i National Oilwell Varco rammer mange. Også 26 år gamle Juliane Gundersen. Hun flyttet hjem til Sørlandet med stor optimisme. Men blir nå rammet av nedbemanning i oljebransjen for andre gang.

Juliane Gundersen ser optimistisk på fremtiden, på tross av at hun nå risikerer å miste sin andre jobb på litt over et år.

26 år gamle Juliane Gundersen var optimistisk da hun for to år siden kom hjem til Sørlandet, etter å ha fullført studier i London.

Det var før oljeprisen sank.

– Det tok vel et halvt år før jeg skjønte at det kanskje går nedover og at ting ikke er så lyst som det engang var, sier hun.

Fikk raskt jobb

Kristiansandsjenta fikk relativt raskt jobb da hun var nyutdannet. Men deretter begynte nedturene.

Juliane Gundersen

Juliane Gundersen har ullført høyere studier i London. I likhet med andre i oljebransjen møter hun nå utfordringer.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Jeg begynte i MHWirth, men kontrakten ble avsluttet etter åtte måneder på grunn av nedbemanninger. Så fikk jeg heldigvis jobb i National Oilwell Varco (NOV), men nå så jeg jo på nyhetene at det også risikerer å bli avsluttet, sier hun.

Gundersen har jobbet i NOV i ett år, og kontrakten går ut i september. Hun regner ikke med at den blir fornyet.

Dermed risikerer hun å miste sin andre jobb på et drøyt år.

– Det kan skje alle

Juliane hører for tiden til et bemanningsbyrå som har 70 personer i samme situasjon som henne. Byrået mener derimot at Juliane har gode fremtidsutsikter.

– Juliane er tidlig i sin karriere, og derfor litt uredd for fremtiden. Den kan bringe noe nytt og positivt, og hun ser at lærdommen fra NOV vil være verdifull selv om den kanskje tar slutt før hun hadde tenkt, Tone Martinsen Framnes, salgssjef i Bemanningsbyraaet.

Tone Martinsen Framnes

Tone Martinsen Framnes mener Juliane har gode utsikter.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

For selv om Juliane har fått en tøff start på arbeidskarrieren, ser hun positivt på jobbfremtiden.

– Jeg tror de fleste tenker at slike ting kan skje alle, og jeg føler at folk er positive til å se nye muligheter. Andre industrier på Sørlandet får jo også en mulighet til å få inn arbeidskraft som har en kompetanse som kan utnyttes, påpeker hun.

Gir rom for nyetableringer

Næringsjef i Arendal, Kåre Andersen, sier mange som nå mister jobben i oljerelatert virksomhet, trolig vil starte for seg selv.

– Når bedrifter reduserer så vil ganske mange av disse menneskene forsøke å starte egen bedrift. De sitter på mye kompetanse, og det skaper trang og evne, sier han.

Næringssjef i Aust-Agder, Wenche Fresvik, har jobbet med næringsetablering i 15 år. Hun mener erfaring viser at Andersen har rett i sine påstander.

– Entreprenørskapssatsingen blomstrer når det er nedleggelser eller permitteringer. Det er en krise for den det gjelder, og det skal vi ha stor respekt for. Men det er også en drivkraft med tanke på å kunne utvikle den kompetansen man allerede har. Det er vi ikke i tvil om, og det har også historien vist oss.