Hopp til innhold

– Tiggeforbud er iskaldt i desember

Sokneprest i Lillesand Inger Johanne Vaags advarer politikerne i byen fra å gjøre det straffbart å be om hjelp. Et tiggeforbud er et iskaldt signal i desember, klart i strid med julens budskap, mener hun.

Inger-Johanne Vaags

Sokneprest i Lillesand, Inger Johanne Vaags mener byen gir et iskald signal hvis de kaster ut tiggere.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

NRK møter Vaags på gata i et julepynta Lillesand, der hun selv har fulgt de få tiggerne som har gjestet byen den siste tida. Den enslige tiggeren som satt på gata i går har tatt seg en pause i desemberkulda.

– Jeg har aldri sett noen av tiggerne her i byen gjøre noe galt. De fremstår veldig forsiktige, og sitter der rolig med koppene sine.

–Vi burde heller hjelpe disse menneskene enn å kriminalisere dem, mener hun.

– Ekstra grelt i julen

Politikerne i Lillesand skal onsdag ta stilling til et tiggeforbud i byen, og trolig blir det flertall for forslaget.

Soknepresten mener dette er vanskelig å forene med den kristne nestekjærlighetstanken, og hennes eget menighetsråd har også uttalt seg klart kritisk til forslaget i høringsrunden.

Vaags mener et slikt vedtak fremstår ekstra grelt når det skjer opp under jul, der man igjen blir påminnet kirkens viktigste budskap.

– Jeg tenker på Jesus som ble født i en liten stall under dårlige forhold, og måtte flykte til Egypt på grunn av Herodes. Jeg ønsker ikke at vi som Jesu etterfølgere, skal opptre på samme måte overfor andre mennesker i en vanskelig situasjon.

Ber for giverne


Men på gata i julehandelen, får NRK presentert ulike syn på tigginga i sentrum. De to unge jentene, Nalia Hama og Marva Øzturk er derimot helt klare på at det er hjerterått å kaste tiggerne ut.

– Den dama som stort sett har vært alene om å tigge her i byen har vært veldig hyggelig med oss. Hun er svært takknemlig hvis hun får noe i koppen, hun holder folk i hånda, og ber for dem, forteller Marva.

Nalia syns det er merkelig at hennes hjemby skal være en av de første med et forbud, mens større byer som Oslo og Kristiansand aksepterer dette, til tross for at de har mange flere.

Les også: Derfor blir ikke tiggerne i Arendal bøtelagt

Nalia Hama og Marva Øzturk

Nalia Hama og Marva Øzturk har liten forståelse for at politikerne vil forby tigging.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK

Bør lære av asylbarnsaken

Sokneprest Inger Johanne Vaags tror ikke politikerne er representative i sin holdning til tiggere, og mener engasjementet rundt asylbarnsaken i byen viser at folk bryr seg.

– Jeg tror ikke at sørlendinger er kaldere enn andre folk, selv om de aller første tiggeforbudene har kommet til Arendal og Lillesand.

Vaags tror mange folk blir litt frustrerte av å se tigging og samtidig føle at de ikke kan hjelpe på en skikkelig måte.

– Så temaet blant politikerne burde heller være hvordan vi kan gjøre situasjonen bedre for disse fattige menneskene, sier hun.

Les også: Forbyr tigging i Lillesand

Lillesand

Ingen tiggere i gatene i Lillesand sentrum onsdag mens tiggeforbudet ble diskutert av politikerne.

Foto: Erik Wiig Andersen/NRK