NRK Meny
Normal

– Sykehusdirektøren sprer frykt

Hovedtillitsvalgt for overlegene i Arendal, Egil Hagen, raser mot sykehusdirektør Jan-Roger Olsen, etter at han i dag offentliggjorde resultatet fra en tilsynsrapport fra Fylkesmannen.

Egil Hagen om fødeavelingen i Arendal

VIDEO: Se intervju med Egil Hagen, som er hovedtillitsvalgt for overlegene i Arendal.

En foreløpig rapport fra fylkesmennene i Agder-fylkene ble presentert for styret i Sørlandet sykehus torsdag. Tilsynsrapporten konkluderer blant annet med at antall syke nyfødte som behandles i Arendal er for få til at fagpersoner får god nok kompetanse.

– Rapporten er foreløpig. Det er faktafeil og feilfremstillinger, vi har sterke innvendinger mot den. Det er uakseptabelt at direktøren går ut med slike alvorlige bekymringsmeldinger på bakgrunn av et uferdig og kontroversielt dokument, sier Egil Hagen.

– Trygt å føde i Arendal

– Jeg tror agendaen til direktøren er finne et påskudd for å flytte døgndriften ved barnesenteret i Arendal til Kristiansand. Tidligere har Olsen vært klar på at vi ikke skal spre frykt. Hva gjør han nå? Det er trygt å føde ved sykehuset i Arendal. Det er ingen grunn til å spre frykt, sier Hagen.

Etter at rapporten ble presentert sendte sykehuset ut en pressemelding før de ansatte var informert om konklusjonen.

– Tilsynet konkluderer med at dette setter nyfødte barn i Arendal under for stor risiko og ikke er forsvarlig. Det tar vi på største alvor, skriver fagdirektør Per Engstrand i pressemeldingen.

Forstår reaksjonene

Det var sykehusdirektøren som inviterte fylkesmannen til styremøtet med den foreløpige rapporten. Olsen mener det ville bli for lenge å vente til neste styremøte om to måneder.

Sykehusdirektøren går ikke tungt inn i kritikken, men forstår reaksjonene i Arendal.

– Jeg har stor forståelse for det. Det ble en utfordring med måten jeg valgte å invitere inn fylkeslegen for å gi informasjon i styremøtet før det gikk ut til de ansatte, sier Jan-Roger Olsen.

– Det er viktig for meg å si at rapporten konstaterer at kompetanse og kapasitet er svært god både i Arendal og Kristiansand.

Rapporten kan likevel få konsekvenser for hvor i landsdelen kompliserte fødsler skal foregå. Flere kompliserte fødsler kan nå bli lagt til Kristiansand.

– Ressursene i Arendal skal fullt utnyttes før vi utvider i Kristiansand. Det betyr at flere normalfødende må føres andre veien.

Olsen peker videre på at syke nyfødte er en svært liten gruppe. Flere av disse barna kan i fremtiden bli behandlet i Kristiansand.

– Min agenda er å skape et likeverdig og godt tilbud for hele befolkningen på Agder. Det er også min oppgave å sikre at ressursene utnyttes på en god måte, sier sykehusdirektøren.

Nett-TV: Lengre intervju med Olsen.

Created by InfoDispatcher

VIDEO: Se intervju med sykehusdirektør Jan Roger Olsen.