– Sykdommen har isolert meg

Alvorlig anoreksi har gjort 41 år gamle Tina Øvland nesten venneløs. Sykdommen har styrt og styrer fortsatt livet hennes. Bestevennen finner hun i stallen.

Alvorlig anoreksi har gjort 41 år gamle Tina Øvland nesten venneløs. Sykdommen har styrt og styrer fortsatt livet hennes. Bestevennen finner hun i stallen.

Tina Øvland fra Kristiansand har vært lenge i psykiatrien og har vært så syk at det har vært vanskelig å holde på venner.

Allerede fra fem-seks årsalderen var Tina Øvland fra Kristiansand opptatt av vekt og matinntak. Som for så mange andre med spiseforstyrrelser, startet problemene med at hun følte behov for kontroll. Etter hvert skulle denne kontrollen nesten ta livet av henne.

Hun drev med judo og konkurrerte fra 5-6-årsalderen. Derfor var vekta sentral tidlig.

– Så skjedde det noe dramatisk i livet mitt, som gjorde at alt rundt meg begynte å flyte. Det eneste jeg hadde kontroll på var vekta. Skulle jeg på stevne kunne jeg gå ned en kilo, ikke for å bli mager, men for å få kontroll. Jeg ville gjenskape litt kontroll.

Måtte slutte med sport

Som 19-åring var den aktive sykepleierstudenten med på hele tre landslag; judo, fotball og klatring. Men det var ikke lett. Hun kunne ikke være med på fotballturer eller stevner. Hun kunne ikke bo og spise sammen med andre.

– Jeg spilte i eliteserien for kvinner og vi var ofte på restauranter. Å få servert en tallerken som jeg ikke visste kaloriinnholdet i var nok til at jeg ikke ville være med.

Etter hvert oppdaget lagvennene sykdommen, hun ble så tynn at det ikke kunne skjules eller unnskyldes lenger.

– Jeg falt ut av alle tre idrettene, det var ikke forsvarlig å drive med sport.

Et liv som pasient

Hun har vært inn og ut av behandlingsinstitusjoner og har tilbrakt rundt 15 år på institusjon. Da er det ikke lett å beholde venner. Folk rundt henne har vokst opp, skaffet seg jobb, livsledsager og barn, har det travelt.

Øvland har trukket seg unna og gjort alt hun kan for å skjule hvor syk hun er. Hun har skjøvet folk fra seg og løyet for å slippe unna sosiale sammenhenger som ofte innebærer mat og spising.

Venner hun har møtt gjennom behandling må hun for all del skygge unna. Hvis ikke startes med en gang en konkurranse om hvem som kan bli sykest.

Nå er hun bedre, men hver dag er en kamp.

– Jeg har et par nære venner, noen gode kolleger og så synes jeg det er trivelig i stallen. Jeg elsker hesten min over alt på jord.

– Hva med kjæreste?

– Jeg er redd jeg vil føle meg fanget. Jeg må ha frihet. Jeg har hatt så mye tvang i livet mitt, både i psykiatrien og i maten, jeg er redd jeg ikke vil takle det. Men jeg er åpen for alt, sier Øvland.

Hun har hatt anoreksi siden hun var tenåring. Nylig fikk hun Sturla- prisen for sin ærlige biografi. Tina Øvland er gjest i denne ukens «Tett på»

Tina Øvland var gjest i «Tett på» fredag. Se hele samtalen mellom henne og Elisabeth Sandve her.