Hopp til innhold

– Sportsdykkere utsettes for risiko

Sportsdykkere utsetter seg for en stor risiko når de henter opp båtvrak fra sjøen. Det mener arbeidsdykker i Kristiansand.

Dykkere

Sportsdykkerne utsetter seg for risiko når de henter opp gamle vrak.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Bjørn Torsøy er arbeidsdykker og avdelingsleder ved et dykkerfirma i Kristiansand, og er i tillegg sportsdykker. Han vet hvor krevende det er og hvilke sikkerhetstiltak som må til for å jobbe under vann.

Fire dykkerklubber på Sørlandet har søkt og fått midler fra Miljødirektoratet til å hente opp gamle båtvrak langs sørlandskysten.
Torsøy mener myndighetene løper fra ansvaret ved å overlate dette til frivillige sportsdykkere.

Bjørn Torsøy

Arbeidsdykker Bjørn Torsøy mener staten har et ansvar når sportsdykkere blir engasjert til å plukke opp gamle båtvrak fra havbunnen.

Foto: NRK

– Det er et skadepotensial for disse privatpersonene som skal utføre dette arbeidet. Jeg kan vanskelig se at staten har tenkt igjennom dette, sier arbeidsdykker Bjørn Torsøy.

Tilskuddsordning

Miljødirektoratet har en egen tilskuddsordning der organisasjoner kan søke om midler til å fjerne forsøpling på havbunnen. På Sørlandet har fire dykkerklubber fått tilskudd. I løpet av to dager hevet klubbene 16 båtvrak langs kysten.

Bjørn Torsøy roser engasjementet til de frivillige, men reagerer på at sportsdykkere oppfordres til å rydde under havoverflaten.

– Vi som driver kommersielt har strenge krav til hvordan vi utfører dykkeroperasjoner. Vi må ha kommunikasjon. Vi er forsynt med pustegass fra overflaten og vi har opplæring, sier Torsøy.

Båtvrak

Sportsdykkere har hentet opp 16 vrak fra kysten av Sørlandet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Avviser ansvar

Miljødirektoratet gir tilskudd til dykkere som vil fjerne gamle båtvrak. Seksjonsleder Pål Spillum avviser at direktoratet har ansvar for sikkerheten til sportsdykkerne.

– Miljødirektoratet har ikke arbeidsgiveransvar. Vi gir tilskudd til organisasjoner som søker om prosjekt. Så er det opp til organisasjonen selv å ivareta sin sikkerhet, forteller Spillum.

Pål Spillum

Miljødirektoratet har ikke arbeidsgiveransvar overfor sportsdykkerne, mener seksjonsleder Pål Spillum.

Foto: NRK

Nøye med sikkerheten

Bjørn Andersen, leder av Kristiansand Dykkerklubb, påpeker at de har leid inn profesjonelle til å heise båtene opp av sjøen, og at de er svært nøye med sikkerheten til dykkerne under ryddeaksjonene.

– Vi har fått dispensasjon fra Arbeidstilsynet under disse ryddeaksjonene, og vi har hatt arbeidsdykkere til å stroppe klar båtene under vann, så vi mener sikkerheten er godt ivaretatt, sier Andersen.

Torsøy avviser at han kritiserer ordningen av kommersielle hensyn.

– Å basere en så omfattende ryddeaksjon på idealister med de risikoene dykkerne møter, så vil jeg si dette er lite gjennomtenkt, mener Torsøy.

Etter at artikkelen ble publisert har Bjørn Torsøy kontaktet NRK. Han sier sikkerheten er bedre ivaretatt enn det han var klar over da han uttalte seg om saken. Han er positiv til dykkernes engasjement, og vil presisere at kritikken hans hele tiden har rettet seg mot direktoratet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %