– Sparer verdifull tid med bevæpnet politi

Politimesteren i Agder bekrefter at det har vært økt terrorberedskap i sommer og mener det er riktig å la politiet bære våpen på store arrangementer.

Politiet har økt bemanningen

HØR INTERVJU: Politimester Kirsten Lindberg midt i folkehavet under Arendalsuka.

– På bakgrunn av det trusselbildet og situasjonen vi har i Europa, har norsk politi mer skjerpa oppmerksomhet rundt store arrangementer i sommer, sier politimester i Agder Kirsten Lindeberg.

Under Arendalsuka har det vært mye synlig politi med våpen.

Da det oppstod slåsskamp rundt standen til den islamkritiske organisasjonen SIAN, var et titalls politifolk raskt på plass på stedet.

– Vi har hatt bevæpnet politi hele uken, fordi det er mange mennesker samlet her. Hvis det skulle skje noe helt uforutsett vinner vi verdifull tid, kontra at de må tilbake til bilen og hente våpenet. Slike vurderinger gjør vi før store arrangement, sier Lindeberg.

SIAN-stand med politibeskyttelse

Bevæpnet politi dukket raskt opp på SIANs stand på Arendalsuka.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Satte opp hinder

Palmesus i Kristiansand er også et arrangement der politiet hevet beredskapen i sommer. Politiet krevde også at arrangøren selv styrket eget vaktkorps.

Torsdag denne uken ble Barcelona rammet av terror. En bil, som kjørte inn på turistgaten La Rambla, tok livet av 14 mennesker. Rundt 100 mennesker ble skadet.

I Cambrils, ti mil sør for Barcelona, ble seks personer skadd etter at en bil kjørte inn på en gågate i byen. Fem gjerningspersoner ble skutt og drept av politiet.

Under Arendalsuka ble det satt opp hinder, slik at ingen biler skulle komme inn på området, der flere tusen mennesker var samlet gjennom hele uka.

– Vi har vært nøye med hvordan vi sperrer av byen for trafikk. Det gjorde vi også 17. mai, sier politimesteren.

Politiet i Arendal iverksetter ikke nye sikkerhetstiltak etter terrorangrepet i Barcelona. 
Det sier politistasjonssjef Jan Sverre Krogstad. Han sier sikkerheten er god for de mange tusen menneskene som er i byen i forbindelse med Arendalsuka.

Hør intervju med politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad.

– Trygt å ferdes her

Barcelona-terroren ble markert på Arendalsuka fredag. Ved flere arrangementer ble det holdt ett minutts stillhet. Men det var ikke aktuelt å skjerpe beredskapen ytterligere etter terrorangrepene i Barcelona.

– Vi trenger ikke gjøre noe mer enn vi allerede har gjort. Det er trygt å ferdes her. Vi har full kontroll, sa politistasjonssjef i Arendal, Jan Sverre Krogstad til NRK fredag.

– Dette har vi planlagt i lang tid, og vi har tenkt at slike scenarioer som har skjedd, ikke skal skje i Arendal, sa Krogstad til NRK fredag.

Rask responstid er en av årsakene til at politiet var bevæpnet under Arendalsuka.

– Reaksjonstid er viktig. Det har vi sett om der virkelig skjer noe uforutsett. Det er ikke alt vi kan få tilstrekkelig informasjon om at kan komme til skje. Det kan føre til at vi har bevæpnet politi som patruljerer, sier Lindeberg.

I Kristiansand føler folk seg trygge på gata. Det kom frem da NRK spurte forbipasserende i Markens om de lot seg påvirke av terroren i Barcelona:

De fleste NRK spurte var ikke redd for et slikt angrep i Kristiansand.