– Sørlandets hovedsykehus må ligge i Kristiansand

Politikerne i Kristiansand ønsker tre sykehus i landsdelen, men gir nå et tydelig signal om at man ønsker ett stort hovedsykehus i landsdelen lagt til Eg i Kristiansand.

Det skal først handle om sykehus striden. 
Det politiske flertallet i Kristiansand ønsker ett, stort hovedsykehus i byen og lokalsykehus i Arendal og Flekkefjord. Det ble klart etter en debatt i formannskapet i dag.

Se video av saken.

Jørgen Kristiansen

Jørgen Kristiansen (KrF) vil ikke ha nytt stort sykehus i Lillesand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Hans Otto Lund

Hans Otto Lund (H) vil ha ett hovedsykehus i Kristiansand og lokalsykehus i Arendal og Flekkefjord.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Sykehusdebatten raser i landsdelen og spørsmålet er hvor mange sykehus man skal ha i fremtiden.

Hvor sykehusene skal ligge og hva slags tjenester de ulike sykehusene skal tilby befolkningen er høyaktuelle diskusjonstemaer.

I dag har lokalpolitikerne i Kristiansand tonet flagg i saken.

Landsdelen skal ha tre sykehus, men hovedsykehuset for Sørlandet skal ligge på Eg i Kristiansand. Her skal de mest avanserte og spesialiserte helsetjenestene utføres, mener politikerne i byen.

– Ett hovedsykehus

– Vi har diskutert i vår gruppe at det bør være ett hovedsykehus og to lokalsykehus.

Det sa gruppeleder for Høyre, Hans Otto Lund, til de andre politikerne i formannskapsmøtet.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fulgte opp og forteller at han ikke lenger ønsker å gå inn for å bygge et nytt stort sykehus i Lillesand.

– Jeg synes det høres klokt ut at Kjerlingland såpass raskt begraves. Det er for dyrt. Jeg har tidligere hatt sympati med tenkningen på hvor det er klokt å legge et nytt sykehus, men nå ser vi at kostnadene er altfor høye, sier Kristiansen.

Han fremhever også at det vil bli problematisk å legge sykehuset til Lillesand, fordi dette vil føre til mye reising for de sykehusansatte.

Dette vil føre til økt biltrafikk og vil være et problem for hele landsdelen som har forpliktet seg på å redusere biltrafikken betydelig for å få statlige belønningsmidler til kollektivtrafikken, ifølge Kristiansen.

Vil ikke ha lokaliseringskrangel

Mette Gundersen (Ap)

Mette Gundersen (Ap) ønsker ingen lokaliseringskrangel nå.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Arbeiderpartiets Mette Gundersen ønsker ikke å ta lokaliseringsdebatten nå.

– Det gjøres nå et forsøk på å tvinge oss til å ta noen standpunkt vi ikke trenger å ta nå. Og det gjelder spesielt i forhold til lokalisering. Lokalisering er en bitteliten del av denne store, store planen, sa hun.

Men lokalisering ville Odd Salvesen fra Pensjonistpartiet gjerne diskutere.

– Jeg var på folkemøtet i Flekkefjord i går og det var en opplevelse. De hadde samlet så mye opplysninger om sykehuset i Kristiansand og regionsykehusene. Vi vil støtte Høyres forslag om ett stort sykehus og to mindre sykehus, sa han i formannskapsmøtet.

Også Frps gruppeleder Tor Utsogn er kommet til samme konklusjon.

– Vi i Frp mener det er helt åpenbart at det skal være ett stort hovedsykehus i Kristiansand hvis du skal ta hensyn til de faglige anbefalingene som er kommet til nå. Noe annet er for meg helt utenkelig, rett og slett. Men lokalsykehus i Arendal og Flekkefjord tror jeg vi har behov for, sa Utsogn.