Normal

– Søndagsåpne butikker blir viktig i valgkampen

Motstandere av søndagsåpne butikker har dannet allianse på Sørlandet. Søndagsalliansen mener temaet blir viktig i høstens valgkamp.

Kenneth Mørk og Hilde Grøthe

Kenneth Mørk og Hilde Grøthe er to av medlemmene i Søndagsalliansen, en allianse mot søndagsåpne butikker.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Det er ikke det at vi ikke har lyst til å handle noe på en søndag. Trenger du brød og melk, så har du små butikker som kan hjelpe deg med det. Men du trenger ikke å kjøpe bukser og jakker på en søndag. Det kan du fint gjøre de seks andre dagene i uka, sier Kenneth Mørk, leder for handel og kontor i Kristiansand og Mandal.

Mørk er en av medlemmene i «Søndagsalliansen», en allianse bestående av aktører fra Landsorganisasjonen i Norge (LO), Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), miljøbevegelser og kirkeliv på Sørlandet. Sammen har de et felles mål om handlefri søndag, og denne uken hadde de sitt første møte.

– Blir en valgkampsak

Mørk tror spørsmålet om søndagsåpne butikker blir viktig i høstens valgkamp. Forslaget kom opp i januar, men ble ikke før i slutten av mars sendt ut på høring.

– Vi tenker det er en grunn til at det blir sendt ut på høring så sent. Regjeringen ønsker nok ikke at dette skal bli en valgkampsak på lokalvalgene til høsten, men det blir det. For i forslaget om søndagsåpne butikker har Venstre nå lagt inn et lite ultimatum som åpner for at spørsmålet om søndagsåpne butikker skal bli lokalbestemt i hver kommune, sier Mørk.

Slår et slag for fellesskapet

I søndagsalliansen sitter også Hilde Grøthe, representant for Kristiansand Frikirke. Hun mener søndagen bør brukes til fellesskap fremfor kjøpepress.

– Jeg tror det er bra for samfunnet at vi har en dag som er annerledes, og at familiene kan få lov til å prioritere tid til fellesskap. Det er et stort press på forbruk, og vi har mer enn nok av det på de seks andre dagene i uka. Vi trenger ikke nok en handledag, sier Grøthe.

Flere sørlandsbyer har tidligere hatt stor suksess med søndagsåpent. De store handelsaktørene på Sørlandet har imidlertid ikke bestemt seg for om de er positive eller negative til forslaget. Sørlandssenteret vil foreløpig ikke uttale seg, og Kvadraturforeningen i Kristiansand stiller seg bak NHO, som ikke ønsker søndagsåpent.