NRK Meny
Normal

– Som å slenge dritt om kona mi

Temperaturen var høy da kommunene i Aust-Agder i dag skulle forsones etter lang tids strid om fylkesgrensen.

Arne Thomassen (H)

Ordfører Arne Thomassen i Lillesand mener enkelte av stortingsrepresentantenes drittslenging om Vest-Agder kommuner er like ille som å slenge dritt om kona hans. Han gikk til frontalangrep på Aps Freddy de Ruiter under forsoningsmøtet torsdag.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kommunene i Aust-Agder har vært svært uenige om fylkets framtid.

Flere av kommunene har ønsket at fylket skulle slås sammen med Vest-Agder, men ei folkeavstemming fikk ikke flertall for dette.

Fire av grensekommunene i Aust-Agder søkte da om lov til å bytte fylke. Like før jul fikk de negativt svar fra regjeringa, de må bli i Aust-Agder.

I dag møttes kommunene til et forsoningsmøte på Ogge i Iveland. Der ble det heftig debatt. Også alle stortingsrepresentantene fra Aust-Agder var til stede.

Føler seg tråkket på

En av de som er svært kritisk til flere uttalelser i forbindelse med fylkesstriden er ordfører Arne Thomassen i Lillesand.

Mykjåland og Thomassen

Ivelandsordfører Gro Anita Mykjåland sammen med lillesandsordfører Arne Thomassen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han gikk han hardt ut mot Aust-Agders stortingsrepresentanter Ingebjørg Godskesen (Frp) og Freddy de Ruiter (Ap).

Han mener stortingspolitikerne har tråkket på Lillesand, som gjerne ville bytte fylke.

– Hvem har ikke hørt alle radiointervjuene hvor Freddy de Ruiter slenger dritt til meg og til folk i min kommune. Hva med å heller ta et besøk til grensekommunene, ta en telefon eller sende en mail og spørre om hva som er utfordringene, i stedet for å sitte og slenge dritt? spurte Thomassen.

– Det kan ikke være framtidsrettet. Det kan ikke være på den måten en stortingspolitiker valgt av hele Aust-Agder skal tenke. Og når dere slenger dritt til en av kommunene i vest, så tråkker dere på oss. Det er nærmest som om dere skulle slenge dritt om kona mi, sa Thomassen.

– Burde tatt kontakt selv

Frps Ingebjørg Godskesen svarte på kritikken:

– Drittslenginga har gått begge veier. Av de fire grensekommunenen er det bare Iveland som har tatt kontakt med oss og som vi har hatt møte med om å problemene.

– For det kan da ikke bare være stortingsrepresentantenes ansvar å ønske et møte, det burde kanskje ordførerne tenke litt på, sa Godskesen.

Hun mener Thomassen ikke akkurat bidro til forsoning med innlegget sitt, og sier hun heller ikke føler seg truffet av kritikken.

– Jeg har brukt mye tid på å reise rundt i kommunene for å høre hva folk mener, både om denne og andre saker. Men da har jeg ikke tatt kontakt med ordførerne. Jeg er mer opptatt av hva andre politikere, og vanlige folk mener, sa Godskesen.

– Jobbet for flertallet

Freddy de Ruiter svarte slik på kritikken:

Freddy de Ruiter (Ap)

Aps Freddy de Ruiter fikk så ørene flagret under forsoningsmøtet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Ja, jeg var motstander av sammenslåing og tok et standpunkt før folkeavstemminga om at jeg vil respektere folkeavstemminga og jobbe for flertallet.

– Flertallet sa nei, og jeg har jobbet for flertallet. Jeg oppfatter det som rimelig samlende og ikke som drittslenging, sa de Ruiter.

Vil gjøre hverdagen enklere

– Det er mer vi er enige om enn uenige om i Aust-Agder. Nå er det viktigste hva vi kan gjøre for å gjøre hverdagen enklere for grensekommunene. Jeg skal strekke meg langt for å få det til, sa stortingsrepresentant Freddy de Ruiter.

Tvedestrand-ordføreren innledet på vegne av kommunene i østre del av Aust-Agder, som truet med å gå til Telemark.

– Det var lite realisme i det, vi er egder. Men vi følte at overgangen for de fire kommunene til Vest-Agder ville bli helt feil, sa Jan Dukene.

– Vi skal løfte sammen

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund, mener Aust-Agder nå må komme på offensiven igjen etter striden rundt overgangskommunene.

Bjørgulv Sverdrup Lund

Fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund i Aust-Agder manet til forsoning.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Vi skal opp kneika igjen, vi skal løfte sammen, sa han.

– Dette er et fornuftig møte å holde. Det er lurt at vi møtes. Nå er spørsmålet hvordan vi skal få Aust-Agder på offensiven igjen.

Ivelandsordfører Gro Anita Mykjåland vil ha forpliktende avtaler mellom de enkelte kommune i Aust-Agder og fylkeskommunene om hva som skal gjøres i framtida.

Stortingspolitiker for Høyre i Aust-Agder, Svein Harberg, var opptatt av at det er viktig å komme på offensiven igjen, etter mye nedsnakking.

– Jeg spør, er det fortsatt et problemer med utdanning over fylkesgrensene, spurte han?