NRK Meny
Normal

Politiet om å bære våpen: – Skrekken er at noen tar våpenet

Agder-politiet bekymret for å bære våpen. Spesielt på utesteder.

Ole Hortemo

Politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, sier politiet i utgangspunktet ikke ønsker bevæpning.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Politiet i Agder uttrykker sterk misnøye mot politibevæpningen som trådte i kraft mandag forrige.

De mener det kan føre til ubekvemme og farlige situasjoner, spesielt på steder hvor det ferdes mange mennesker.

Det kom frem da Mette Gundersen (Ap) spurte om politiets erfaringer med bevæpningen under møtet i formannskapet i Kristiansand i dag.

Redd for at folk vil få tak i våpenet

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand sier flere tjenestemenn har kommet til ham med bekymring og redsel etter beslutningen om at alle norske patruljerende politifolk skal bære med seg våpen på kroppen.

«Vil du fremdeles at vi skal gå inn med våpen på utesteder natt til søndag når det er fullpakket med folk på dansegulvet? Skal vi gå inn og drive skjenkekontroll og være synlig med uniform og våpen på låret? Da er jeg så redd for det våpenet at jeg vil tviholde på det».

Politi med våpen
Foto: Adnan Naeem

Dette er en av flere henvendelser politistasjonssjefen har fått fra tjenestemenn den siste tiden. Han sier han helst skulle vært foruten situasjoner hvor politimenn føler de må tviholde på våpenet.

– Noen vil oppfatte det som om vedkommende går med fingeren på avtrekkeren. Det er ikke politimannens hensikt, men det er sånn det kan oppfattes. Og det er ikke noe vi ønsker, slår han fast.

– Det føles ubehagelig

Hortemo gjør det klart at politiet i utgangspunktet ikke ønsker bevæpning av ansatte, men at de gjør det for å være lojale mot beslutningen som er tatt på sentralt nivå.

– Det føles ubehagelig å gå inn i tette folkemasser med et våpen på låret. Det gjelder også situasjoner hvor politiet må gripe inn i en slåsskamp. Det viktigste er at den enkelte tjenestemann har kontroll over sitt eget våpen. Skrekkscenarioet vårt er at noen forsøker å ta våpenet fra politimannen, sier Hortemo.

Han sier politiet fortsatt vil gå inn på utestedene, men at det vil bli en vurdering på hvordan slike skjenkekontroller gjennomføres.

Bakgrunnen for bevæpningen er trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) der forsvar og politi blir utpekt som mulige terrormål. Bevæpningen skal i denne omgang vare fram til 19. desember. Hortemo sier de håper kravet om bevæpning vil trekkes tilbake etter denne dato.

Frem til da vil politiet, med blandede følelser, være bevæpnet. Men politistasjonssjefen gjør det klart at tjenestemennene har mestret avgjørelsen på en god måte, og at de er godt trent med tanke på våpenhåndtering.