NRK Meny
Normal

– Skal ta en skikkelig gjennomgang

Søndag ettermiddag ramlet det store steiner ned på riksvei 9 ved Urdvika i Bygland. Bare flaks gjorde at ingen ble alvorlig skadet. Vegvesenet varsler en grundig gjennomgang etter raset, som ikke er det første på stedet.

Ras Bygland

Store steiner raste ut og traff to biler på riksveien i Bygland. Søndag kveld er veien stengt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Nå må vi ta en skikkelig gjennomgang om hva vi skal gjøre både på kort og lang sikt. Dette er en svært viktig ferdselsåre opp Setesdal, sier regionsjef Kjell Inge Davik i vegvesenet til NRK.no.

To biler truffet i steinras

Søndag ble to biler truffet av steiner som ramlet ned på veien. Verst gikk det utover bilen der Øystein Frøysnes og hans sønn satt, da den ble truffet av 2-3 svære steiner.

I juni foretok vegvesenet en betydelig sprengning i lia over nettopp for å hindre ras.

– Det man tenker mest på er at vegvesenet sprengte der for at det skulle bli trygt og holdt vakt i hele sommer. Men når det kommer så store vannmasser, så er de helt fraværende og sender hele søndagstrafikken fra Hovden forbi en så farlig plass, sa Frøysnes til NRK etter sammenstøtet.

Han fikk seg en smell i ryggen og ble sendt til Kristiansand for røntgen-sjekk, men skal ikke være alvorlig skadet.

Stein raste ned etter sprengning

Kjell Inge Davik

Kjell Inge Davik i Statens vegvesen. Her fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Og det er ikke første gang det kommer store steiner ned berglia.

I begynnelsen av juni hadde vegvesenet en sprengning like over søndagens rassted, der omlag 5000 kubikkmeter stein ble sprengt ut.

Senere samme dag raste en stor stein ned på veien, der den rev med seg autovernet og til slutt havnet i vannet.

Sprengningen førte forøvrig til telekaos i Setesdal.

Og søndag kveld var det bare flaks som gjorde at trolig ingen ble alvorlig skadet da store steiner på nytt raste ut.

– Nå er veien stengt. Det vi gjør nå er at vi undersøker hva som har skjedd. Geologer er sendt opp, sier Davik i vegvesenet, som søndag kveld ikke har oversikten over rassikringen i området.

Video Sprengning lammet Setesdal

VIDEO: Sprengningen i Setesdal i juni ble foretatt for å hindre fremtidige ras.

Store nedbørsmengder

Det har vært en våt dag på Sørlandet og NVE har de siste dagene sendt ut flomvarsel for både Aust- og Vest-Agder, samtidig som det har blitt advart mot jordskred nettopp i områder som der det inntraff søndag.

Davik sier det er alt for tidlig å konkludere med hva som utløste raset, men sier på generelt grunnlag at mye regn kan øke rasfaren.

– Det har vært store nedbørsmengder. Da kan det bli mye vann i bergsprekker og jordsmonn. Vi prøver da å sørge for å holde avløpsveier åpne og holder oppsyn med veiene, sier regiondirektøren i vegvesenet.