NRK Meny
Normal

– Vi har mistet kontrollen over Dina-senteret

Evangelist Rune Edvardsen og Dina Stiftelsen har mistet kontrollen over senteret for voldtatte jenter i Kongo.

Video Rune Edvardsen - korsfarer og fredsmekler
Foto: Jan Jørg Tomstad/NRK

– Dette er mitt hjertebarn, så motivasjonen til å hjelpe jentene er der fortsatt. Men det har ikke vært lett å sove den siste tiden. Jeg har jo blitt drapstruet, sier Edvardsen til NRK.no.

Det var avisen Agder som først skrev om saken.

– Situasjonen er kritisk

Evangelisten fra Kvinesdal, som også var dypt involvert i Kongo-saken, har allerede stoppet all økonomisk støtte til senteret i Goma. Det skjedde 1. mai i år, skriver fvn.no.

Edvardsen beskriver situasjonen som kritisk. Ledelsen på senteret har tatt overtatt virksomheten og sperret ute Edvardsen og Dina Stiftelsen.

Årsaken skal være at området der Dina-senteret er bygget opp, har fått et kraftig løft. Dermed har prisene på tomten og bygget steget til millioner av kroner.

Nå er grunnleggeren redd for hva som vil skje med de over 150 barna som bor på senteret.

– Vi har mistet tilgangen til senteret og muligheten til å hjelpe barna. Det er det som er verst, sier han.

SE NRK-DOKUMENTAREN OM RUNE EDVARDSEN OG DINA STIFTELSEN HER:

Trebarnsfaren Rune Edvardsen (47) fra Kvinesdal er musiker, forkynner og leder for den verdensomspennende organisasjonen Troens Bevis. Han er også uoffisiell diplomat med kontakter inn i departementer og presidentkontorer i mange land. I år har Norge blitt kjent med Edvardsen på grunn av jobben han gjør for å hjelpe de drapsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo. Edvardsens hjerte er i Goma i Kongo, på stedet der han for sju år siden møtte et to år gammelt mishandlet pikebarn. Den nå ni år gamle Dina har for Rune Edvardsen blitt symbolet på at en må hjelpe – og at det nytter å hjelpe.

Ikke overrasket

Ifølge Fædrelandsvennen har Dina Stiftelsen hatt en årlig omsetning på mellom tre og fire millioner kroner de siste årene. Pengene kommer fra gaver fra bedrifter og enkeltpersoner.

Selv om Edvardsen har investert mye av sin tid i senteret er han ikke overrasket over det som har skjedd.

Han mener saken med avdøde Tjostolv Moland og Joshua French, som ennå sitter i fengsel i Kongo, er et godt bilde på hvor håpløst og uforståelig situasjonen i landet er.

Ifølge han er Dina-senteret et nytt eksempel på fattigdommen og korrupsjonen i landet.

– Jeg tror det er 50 prosent sjanse at vi får kontrollen tilbake, sier han.

Nå skal Edvardsen i møter med den øverste juridiske myndigheten i området for å forsøke å få kontrollen tilbake.