NRK Meny
Normal

– Situasjonen er dramatisk

Sjømannsforbundet frykter at norske sjøfolk i fremtiden blir byttet ut til fordel for utenlandske sjøfolk med lavere lønn.

Fremtiden for norske sjøfolk er mer usikker enn noen gang. Sjømannsforbundet kjemper nå en kamp for at det skal være norske lønns og avtalevilkår på skip i Nordsjøen. I dag var de i Kristiansand for å søke politisk hjelp.

Norsk Sjømannsforbund frykter for fremtiden til norske sjøfolk.

Fremtiden for norske sjøfolk er mer usikker enn noen gang. Mandag var Norsk Sjømannsforbund i Kristiansand for å søke politisk hjelp for å innføre norske lønns- og avtalevilkår for på skip i Nordsjøen.

For det er per i dag ikke et krav, påpeker regionsleder i sjømannsforbundet, Ronny Øksnes.

– I Nordsjøen gjelder internasjonale regelverk, og derfor vil ikke norske sjøfolk konkurrere likt, sier Øksnes.

Frykter konkurranse fra utlandet

Jahn Cato Bakken, forbundssekretær i Norsk Sjømannsforbund, frykter for fremtiden til norske sjøfolk.

– Situasjonen er ganske så dramatisk. I dag legges masse skip i opplag, samtidig som folk permitteres og sies opp. Men hva skjer når denne utviklingen snur? spør Bakken.

Han fortsetter:

Jahn Cato Bakken

Jahn Cato Bakken, forbundssekretær i Norsk Sjømannsforbund.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Vil båtene gå ut igjen med norske lønnsbetingelser og norske flagg, eller er det internasjonale eiere som bruker internasjonale vilkår?

Elevene ved Sørlandets maritime videregående skole står derimot fast på yrkesvalget sitt.

– Det er bra at sjømannsforbundet prøver å støtte opp om norske sjøfolk slik at vi ikke blir utkonkurrert av utenlandske arbeidere, sier elev Isak Hals.

– Viktig å fokusere på utdanning

Denne problemstillingen forsøkte Sjømannsforbundet mandag å legge frem for politikere fra Kristiansand og Arendal. Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), mener det er viktig å fokusere fremover i tid.

– Det er klart det er viktig at vi utdanner matroser, skipsførere og styrmenn, og dette må vi satse på også i fremtida, sier Kristiansen.

Jahn Cato Bakken i sjømannsforbundet håper politikerne holder ord.

Jørgen Kristiansen

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF).

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Så får vi se om vi klarer å vekke en ordfører-reaksjon, men så langt ser det positivt ut. Det er vanskelig for ordførere å sitte og si at vi støtter ikke norske lønns- og arbeidsvilkår i vårt nærområde.